Koningswei ter inzage, open voor reacties

In de laatste week van juni heeft het College het bestemmingsplan voor het Koningsplein, dat nu Koningswei gaat heten, gepubliceerd. Alle belanghebbenden, bewoners en ondernemers uit de omgeving, hebben zes weken de tijd om hun mening over het plan te geven.

Beeld van Ruimtelijkeplannen.nl

Het bouwplan omvat twee flatgebouwen met gezamenlijk ongeveer 367 woningen. In ieder geval zullen minimaal 231 woningen (63%) worden gebouwd voor de sociale huursector, en 14 woningen binnen de zogenaamde ‘middeldure huur’. Het betonnen Koningsplein wordt hierbij een park, reden om de naam te veranderen in Koningswei. Behalve woningen komen in het plan maatschappelijke ruimtes, horeca en dienstverlening. De twee bestaande woonblokken van TBV Wonen en Aegon/Amvest worden hiervoor gesloopt.

De gemeenteraad heeft in december 2021 goedkeuring gegeven aan een volledige herinrichting van het zuidelijke deel van het centrum: het Stadsforum. Het verbouwen van het Willemsplein, dat nu wordt uitgevoerd, is daar ook onderdeel van.

Lees ook: Ontwerp om Koningsplein te veranderen in Koningswei – 25 mei 2022

Beeld uit het Collegebesluit van 28 juni 2022.

De vrijdag- en zaterdagmarkt, kermis en evenementen worden verplaatst naar dit Stadsforum in wording. De Koningswei wordt vergroend terwijl de parkeergarage eronder eveneens kan blijven.

‘Spelen met blokken’
Het noordelijk blok gaat ‘Het Atrium’ heten en moet passen bij de bestaande blokken in de Binnenstad, die ernaast staan. Het zuidelijk blok krijg de naam ‘De Hof’ (Het Hof zou taalkundig juist zijn – red.) moet meer passen bij de gebouwen langs de Piusstraat en de aanliggende wijken.

Beide blokken krijgen een basis van 6 tot 7 lagen. De torens worden even hoog als de Stadswachter ernaast en moeten daar bij passen. De hoogte wordt 52 meter ongeveer. De Noordtoren koppelt de Koopvaardijstraat, de Piusstraat en de Koningswei. De Zuidtoren verbindt de richtingen van Kunstcluster-Binnenstad en Piushaven.

Recht op zon
Een ‘recht op zon’ bestaat niet. Er is wel een zogeheten ‘Haagse Norm’ die stelt dat een woning minimaal 2 uur zon per dag zou moeten kunnen hebben, gemeten tussen het half februari en eind oktober. Echter, deze regels en richtlijnen houden er geen rekening mee dat steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak hebben. Een paar uur zon minder kan voor bewoners tegenwoordig zomaar een veel hogere energierekening tot gevolg hebben.

De twee nieuwe woontorens van de Koningswei zullen zeker hun schaduw werpen op de omliggende gebouwen. De meeste schaduw zal vallen op het appartementencomplex aan het Piusplein 32 tot en met 46 en gedeeltelijk op de gebouwen Piusstraat 2 tot en met 12. Een aantal woningen zal daardoor minder dan 2 uur zon per dag krijgen. Volgens het College is dit acceptabel omdat het belang van extra woningen groter is dan het belang van de bewoners dit treft. “Bezonning is geen noodzakelijke randvoorwaarde voor een goede woonkwaliteit. Dat is ook de reden dat bezonning niet is opgenomen in enige nationale of gemeentelijke wet- of regelgevingen.” aldus het betoog in het plan.

Bomen
Drie platanen van 28 jaar jong zullen worden opgeofferd aan het bouwplan. Maar  daar staat tegenover dat er uiteindelijk 55 nieuwe bomen van verschillende soorten voor terugkomen.

Parkeren
De nieuwe bewoners krijgen geen parkeervergunning voor een parkeerplaats op straat. In de openbare parkeergarage Koningsplein worden maximaal 125 abonnementen uitgegeven, waarvan de helft abonnementen  voor de hele week. De overige abonnementen zijn zogenoemde 5+2 abonnementen:  doordeweeks mag de parkeergarage hiermee gebruikt worden, maar in het weekeinde niet. Alle andere bewoners kunnen geen auto kwijt. Daarnaast komen er 10 deelauto’s in de parkeergarage en 10 deelauto’s op maximaal 250 meter loopafstand van de woonflats.

Geef een reactie