Regen, veel wind en hoge temperaturen. Dat waren de ingrediënten voor deze week. Het leidde opnieuw tot een aantal dagrecords en op drie dagen was er zelfs sprake van een storm.
Afgelopen dinsdag werd de warmste 17e november ooit gemeten. Westdorpe en Gilze-Rijen noteerde ieder 16,2°C, waarmee het oude record van 15,6°C uit 1926 in Maastricht uit de boeken werd geschreven.
Vervolgens hadden we ook nog eens de hoogste minimumtemperatuur van die dag met 12,4°C in Westdorpe en Woensdrecht gevolgd door de hoogst gemiddelde temperatuur ooit op 17 november gemeten. Hierbij was opnieuw het Zeeuwse Westdorpe die bovenaan stond met gemiddeld 14,4°C. In 1980 werd het oude record gevestigd met gemiddeld 13,1°C in Eindhoven. Ook afgelopen woensdag werd een dagrecord gebroken: in De Bilt werd het daar 14,5°C. Geen landelijk record, want dat staat op 18,2°C gerealiseerd op 18 november 1926. Tenslotte zullen we de warmste 2e decade (11 t/m 20) van november gaan breken.
Het record staat op gemiddeld 11,1°C uit 1994; nu is het al gemiddeld 12,2° in De Bilt. De warmte van deze week hebben we vooral te danken aan de drie stormen die we voor onze kiezen hebben gehad. Zowel op 15, 17 als 18 november waaide de wind flink door de bomen en hadden Sint en Piet het erg moeilijk op de daken. Op de 17e werd in Vlissingen een windstoot gemeten van 116,3 km/u en dat is bijna orkaankracht! Er was dan ook veel schade in heel het land.
Terug naar deze donderdag die nog aardig begon na een onstuimige nacht. In de middag trok een neerslaggebied over die een aantal uren aanhield. In totaal viel er zo’n 10 mm in het midden van Brabant. Aan het begin van de avond werd het droog. Het is maar van korte duur, want in de loop van de nacht nadert alweer de volgende regenzone die ons perioden met regen brengt.
De vrijdag begint dan ook kletsnat. Het betreft een neerslaggebied dat behoort bij een koufront. Dat betekent dat zodra de neerslag voorbij is getrokken er koude lucht over onze regio begint binnen te stromen. En dat zullen we merken, want warmer dan een graad of 9 zal het niet worden. Het wordt de laagste novembertemperatuur tot nu toe. We moeten teruggaan naar 16 oktober met zulke lage kwikstanden in de middag. Inmiddels zijn we dan in een onstabiele atmosfeer beland. In de avond en nacht gaan er buien ontstaan en omdat de temperatuur steeds verder daalt kunnen deze een winters karakter krijgen met hagel en natte sneeuw.
In het weekeinde krijgen we de koudste dagen van november met gemiddeld maar 5 tot 6 graden overdag. Op zaterdag is het een komen en gaan van buien die uit regen, hagel en natte sneeuw kunnen bestaan. Misschien zelfs met een klap onweer.
In combinatie met een matige wind, kracht 4, wordt het een gure herfstdag. De winterjas en sjaal kunnen nu echt uit de kast. Dit koude winterweer met buien houdt aan tot in de nacht naar zondag. Hierdoor zou het zelfs plaatselijk wit kunnen worden. Het kwik gaat namelijk nog verder onderuit richting het vriespunt en plaatselijk daaronder.
Bitterkoud dus met datgene wat we deze maand allemaal beleefd hebben. Op zondag blijft het koud en guur. Er vallen nog steeds enkele winterse buien, maar de wind zwakt wel af. Op het einde van de dag ontstaan er opklaringen, waarbij het in de volgende nacht kan gaan vriezen. Doordat er veel vocht in de lucht zit en de wind wegvalt kan er mist ontstaan die kan aanvriezen.
Hierdoor kan de maandag erg glad van start gaan. Het wordt een droge dag met af en toe wat zon met maximaal 6 graden. Vanaf dinsdag zou er een westelijke stroming gaan ontstaan met aanvoer van zachte lucht met kwikstanden van 10 graden in de loop van de week. Maar een ander weermodel houdt juiste de koude variant in stand met gemiddeld maar 4 graden overdag en de gehele week lichte vorst. Ik ben benieuwd wat het gaat worden.