Leerling-Meester exposities in Kunstpodium T

Met een inleiding door Jos Wilbrink.

Citaat: ‘Ik draag ook Kunstpodium T een zeer warm hart toe, want het is een voorziening die geen gelijke kent en waarvan ik denk dat het een hoge potentie heeft om uit te groeien tot een vaste plek in het Brabantse kunstklimaat’.

Karel Goudsblom en Sanne Hak vertelen over de leerling meester expositie, het belang van samenwerking, het proces en wat dit teerweg heeft gebracht. Verder is er ook werkt te zien van het duo Noortje Stortelder en  Sara Zolak, Wieske de Jong, Astrid Willems.

Vanaf januari 2010 begon Kunstpodium T met een nieuwe serie leerling-meester exposities met eindexamenstudenten van de volgende academies:
• Academie voor Beeldende Vorming – Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg.
• Autonome Beeldende Kunst – Willem de Kooning Academie Rotterdam.
• Autonome Beeldende Kunst – Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

De Leerling meester expositie wisselt elke twee weken. Per expositie zijn er steeds 4 tot 5 eindexamenstudenten van de 3 academies die aan 1 bekende hedendaagse kunstenaar worden gekoppeld.

Deze kunstenaars zijn:
Joost Conijn, Katinka Lampe, Jaap de Vries, Karel Goudsblom, Linda Arts, Gé Karel van der Sterren, Linda Molenaar, Cindy Wright, Fleur Boonman, David Claerbout, René Korten, Dieuwke Spaans

De expositie Tarara boem (link naar Kunstpodium T)

De essentie van de vierde Leerling meester expositie is de samenwerking tussen de kunstenaars, zowel voor als tijdens de expositie. “Het zou zonde zijn als we deze kans niet grijpen om te experimenteren.”
Meester Karel Goudsblom en leerlingen Sanne Hak, Wieske de Jong, Astrid Willems en Noortje Stortelder en Sara Zolak hebben de afgelopen weken intensief e-mailcontact gehad om zoveel mogelijk ideeën naar boven te krijgen. Met deze ideeën zijn de kunstenaars tijdens de opbouw van Tarara boem samen aan de slag gegaan.

Volgens Karel is samenwerken zo belangrijk omdat het je uit je eigen veilige wereld haalt. “Wie zich ervoor openstelt, blijft daardoor niet binnen zijn eigen manier van denken.”
“De samenwerking is voor mij erg voedzaam”, zegt Astrid. “Ik ben blij met de openheid en het speelse karakter ervan. Ik hou van de onbepaalde momenten, waarin alles openligt en we gewoon ideeën spuien.” Wieske vindt de aanpak eng en spannend tegelijk. “Voor mij is het een groot experiment. Normaal gesproken ligt het zwaartepunt in mijn werk op de schaduwkant van het bestaan. Nu wil ik een totaal andere kant van mijzelf laten zien.” Voor haar is dit het moment om uit het vertrouwde van het atelier te stappen. “Zo beroemd zijn we nog niet, dus een gokje kunnen we wel wagen, dacht ik zo.” Ook Sanne, die genomineerd is voor de Jacques de Leeuwprijs voor toptalenten, vindt het goed om buiten de eigen kaders te treden. “Het is heel leerzaam om te zien dat de anderen anders werken: op een directere manier, ze weten snel hoe iets eruit moet gaan zien. De samenwerking verruimt mijn blik.” Van Sanne zijn, naast het werk dat ze met de anderen heeft gemaakt, tekeningen en foto’s over herinneringen te zien. Het duo Noortje en Sara laat eveneens bestaand werk zien. De twee experimenteren met realistische vormen die worden gecombineerd met zelf gecreëerde figuren. “We maken poppen met hyperrealistische aspecten. Latex, rubber en andere kunststoffen laten we ‘ontsporen’ tot een nieuw beeld.”

Geef een reactie