De Meesterbeurs moet een innovatief instrument worden, dat werkloze 50-plussers weer een kans biedt op de arbeidsmarkt. Ton Wildhagen hoogleraar Arbeidsmarktbeleid, Tilburg University bedenker van de Meesterbeurs gelooft in de kwaliteiten en competenties van de 50-plusser die buiten het arbeidsproces staan. “Zij hebben vele talenten en de nodige werk- en levenservaring opgedaan. Dat noemen we terecht meesterschap. Echter onder werk komen te zitten, kan iedereen overkomen”.
Eenmaal werkloos is het voor mensen van 50 jaar en ouder extra moeilijk om een nieuwe baan te vinden. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn:
- Oudere werkzoekenden hebben het vak vaak in de praktijk geleerd in plaats van op school. Daardoor beschikken zij vaak niet over de gevraagde diploma’s;
- Zij hebben vaak ervaring in een bepaalde functie of sector, waardoor ze zich tot specialist hebben ontwikkeld. Door de veranderende arbeidsmarkt is het lastig om werk te vinden in exact dezelfde functie of sector;
- Zij hebben soms langere tijd niet gewerkt en moeten er letterlijk en figuurlijk weer even “in” komen.
De Meesterbeurs moet deze 50-plussers een nieuwe start op de arbeidsmarkt gaan bieden. Voor die herstart is het belangrijk dat ouderen hun competenties en vaardigheden op de juiste manier etaleren. Als gevolg van economische en technologische ontwikkelingen zullen oudere werkzoekenden niet altijd kunnen terugkeren naar de functie, de baan of de sector waarin zij eerder werkzaam zijn geweest.
In het kader van de Meesterbeurs kunnen niet alleen werkgevers vacatures plaatsen via de digitale portal, maar werkzoekenden worden uitdrukkelijk gestimuleerd om ook zelf op zoek te gaan naar een leerbedrijf waar zij hun Meesterbeurs kunnen inzetten. Het gaat daarbij om aanvullende of extra (dus geen verdringende) werkzaamheden , voor maximaal zes maanden, waarbij zij aan werkgevers hun competenties en vaardigheden kunnen demonstreren. Werkgevers komen op deze manier in contact met gemotiveerde potentiële werknemers en dragen bij aan het nieuwe perspectief van de werkzoekende.
De Meesterbeurs biedt u het volgende:
- U mag een half jaar stage lopen met behoud van uitkering. Op deze manier kunt u nieuwe werkervaring opdoen en laten zien wat u in huis hebt;
- U krijgt een contract voor minimaal 20 uur en maximaal 32 uur per week;
- Na afloop van uw stage ontvangt u van de Meesterbeurs €150,- per maand dat u heeft gewerkt. Heeft u zes maanden werkervaring opgedaan, dan krijgt u dus € 900,-. Dit bedrag wordt niet ingehouden op uw uitkering.
De procedure van de Meesterbeurs verloopt geheel digitaal. De Meesterbeurs is een initiatief van de gemeenten Tilburg en Eindhoven en hoogleraar Arbeidsmarktbeleid professor Ton Wilthagen, Tilburg University. Het initiatief is gebaseerd op de Startersbeurs. Deze is bedoeld voor jongeren die zijn afgestudeerd, maar nog geen werk hebben. Ze kunnen een half jaar met de beurs aan de slag bij een bedrijf dat ze zelf kiezen. De resultaten van de Startersbeurs zijn positief, meer dan 50 procent van de deelnemers heeft een vaste baan.
@Tilburgers hoop niet op hart onder de riem maar baan in zicht! #Meesterbeurs
— Erik de Ridder (@erikderidder) 9 oktober 2014
1 reactie
Voeg die van jou toe →Zeer goed initiatief. Als ik werkeloos zou zijn dan zou ik dat gebruik van maken.