Mensen willen bijen helpen, bijen willen bloemen

Dit weekeinde, 14 en 15 juli, zijn de landelijke imkerdagen en deze zondagmiddag is stadsimker Marcel Horck met zijn bijen in Stadshoeve de Tuin, bij de voormalige basisschool De Vuurvogel aan de Korte Schijfstraat. Tussen de plantenbakken in deze mobiele stadstuin staan tafels met honing opgesteld en ook een bijenkast met glas ervoor, zodat het publiek veilig de bijen kan bekijken.

In gesprek met Marcel vertelt hij met enthousiasme over zijn vak, dat hij sinds 30 jaar samen met zijn vader uitoefent, waarvan de laatste vier jaar fulltime. “Vroeger had niemand belangstelling voor bijen, maar de laatste jaren is dat helemaal veranderd. Er is toch meer interesse voor de natuur en het kleine.”

Veel belangstelling voor de bijen van stadsimker Marcel Horck

Dit hele jaar is het ‘Jaar van de Bij’, omdat mensen zich steeds meer bewust worden dat bijen hard nodig zijn, want zonder bijen kunnen er geen groentes en vruchten groeien. Marcel vertelt dat hij kasten met bijen verhuurt aan fruitboeren. Als de boomgaarden met appels en peren en kassen met aardbeien en blauwe bessen in bloei komen, brengt hij een kast met bijen ernaar toe, die voor de bevruchting zorgen, zodat de bomen en planten vol fruit komen te hangen. Als de bloei na drie weken voorbij is, haalt hij zijn bijen weer op. Marcel: “Bijen vliegen tot 3 kilometer van hun kast, dus als ik een kast verplaats moet ik ervoor zorgen dat deze minimaal 6 kilometer verderop komt te staan, dan  passen ze zich zonder problemen aan de nieuwe plek aan.” en lachend: “Bijen zijn de uitvinders van e lokale veerkracht!”

Marcel Horck

Dit voorjaar, op 29 maart, heeft Marcel Horck in samenwerking met Van Helvoirt Groen in Berkel-Enschot een MVO-subsidiegewonnen voor het project ‘uitbreiding leefomgeving bijen’ waarmee op het terrein van Van Helvoirt een bijenstal is gebouwd. In deze stal, een dak op palen, zijn nu 25 bijenkasten ondergebracht. In totaal heeft Marcel 125 bijenkasten, waarvan er twee kleinere in de Stadshoeve staan. Marcel: “Mensen willen steeds vaker een kast met bijen in de tuin, die huren ze dan voor €15 per maand omdat ze willen helpen om de bijen in stand te houden.”

De vraag is, of het werkelijk zo slecht gaat met de bijen. Marcel wijst dat resoluut van de hand: “Roepen dat het slecht gaat met de bijen, dat is een hype. En met gif heeft dat niks te maken. Je moest eens weten hoeveel gif er werd gebruikt in de landbouw in de jaren ’50 en ’60, toen gingen die bijen daar ook niet van dood. Wel hebben we de laatste jaren veel last van de Varroamijt, die lijkt wel wat op een teek bij een hond, alleen veel kleiner, maar de uitwerking is als AIDS, de bijen gaan er niet direct van dood, maar worden ernstig verminkt geboren, zijn onvruchtbaar en hebben geen weerstand tegen andere ziektes.”

“Deze mijt kun je bestrijden door een bakje met mierenzuur op de bijenkast te zetten. Maar veel belangrijker is, dat bijen genoeg te eten hebben. In het buitengebied zijn bijna geen bloemen meer. Mais en gras, daar hebben bijen niks aan. Mensen kunnen helpen door in hun tuin en langs de gevel die betontegels uit de grond te halen en er veel bloemen te zaaien.”

Tot slot wil Marcel Horck nog één hardnekkige fabel de wereld uit helpen: “Die hype dat bijen dood zouden gaan van GSM- of UMTS-masten, grote onzin is dat. Mijn bijen staan op Stappegoor onder de GSM-mast en die halen bakken met honing binnen, gewoon omdat op die plek genoeg bloemen staan.”

Er volgend ook snel nog nog een mooi video impressie van deze landelijke imkerdag gehouden op 15 juli bij Stadshoeve “De Tuin” Korteschijfstraat 21 Tilburg.

Geef een reactie