De weersverwachting voor het komende weekeinde: nat en fris. Zowel op zaterdag als zondag gaan er buien vallen. Op zaterdag worden deze nog afgewisseld met opklaringen, maar op de zondag is dat niet het geval en is het meest grijs. Met 8 graden op beide dagen zitten we op normale waarden voor de tijd van het jaar. Maar door de matige wind voelt het kouder aan. Na het weekeinde kunnen we de dikke winterjas aan. Het wordt kouder wat op maandag gepaard gaat met winterse buien. Vanaf woensdag vriest het in de nachten en wordt het overdag een graad of 3.
Toen Sint en Piet ons land inkwamen hadden ze in eerste instantie Spaanse warmte meegenomen. Afgelopen zondag steeg de temperatuur namelijk naar bijna 14 graden. Maar echt standvastig was het niet, want de dagen erna begon het kwik te dalen.
Ook de nachten werden kouder. Het dieptepunt was de woensdag toen er verkiezingen werden gehouden voor de Tweede Kamer.
De temperatuur ging in de nacht naar woensdag zo hard onderuit dat het vanaf Woensdrecht tot aan Nieuw Beerta had gevroren op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter. Dat was voor het eerst dit seizoen. Het koudst werd het in Twenthe waar de temperatuur zakte tot -3,4°C. Daarna volgt Eelde met -2,6°C en vervolgens heel Brabant. Zo had Eindhoven -2,0°C, Volkel -1,7°C, Woensdrecht -1,6°C en Gilze-Rijen -1,5°C. In grote steden bleef de temperatuur net boven het vriespunt.
Aan de grond vroor het nog harder tot wel matige vorst in Twenthe: -5,4°C. Volkel had op tien centimeter hoogte nog -4,3°C, Deelen -3,9°C, Eelde -3,8°C en Gilze-Rijen kreeg een temperatuur van -3,4°C te verwerken. De verkiezingsdag begon dus ijskoud en bewolkt. Maar al snel kwam mist opzetten, waardoor het niet warm kon worden. De gevoelstemperaturen lagen dan ook de hele ochtend tot onder het vriespunt. Pas toen de mist optrok krabbelde de temperatuur omhoog om tot maximaal 6,5°C uit te komen, maar die stand werd pas op het einde van de avond gehaald. Daarmee is het meteen de koudste dag tot nu toe. De laatste keer dat we zo’n koude dag meemaakten was op 9 maart toen het in Berkel-Enschot overdag niet warmer werd dan 4,3°C. Voor wat betreft de neerslag viel het de afgelopen week met zo’n 2 mm wel mee. Deze donderdag verliep droog en overheerste de bewolking en met 12,6°C in Tilburg was het zacht voor de tijd van het jaar. Ook de komende uren en vannacht is het grijs en daalt het kwik naar een graad of 7.
Inmiddels is de wind dan naar het noordwesten gedraaid en trekt een koufront over die ons in de loop van vrijdag in onstabiele lucht laat belanden. Daarbij gaat het steeds harder waaien en kan dit op de Waddeneilanden zelfs leiden tot een heuse storm. Wij krijgen een gure vrijdag voor onze kiezen met een komen en gaan van buien die in de middag gepaard kunnen gaan met onweer en hagelstenen. Bij dit alles laat de thermometer maar 8 graden aanwijzen, maar door de harde wind zal het als een graad of 4 tot 5 aanvoelen.
In het weekeinde krijgen we te maken met een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden, waardoor de noordwestelijke stroming aanhoudt. Vanaf de Noordzee worden dan buien aangevoerd. De wind neemt wel iets af, maar met een gevoelstemperatuur van een graad of 6 is het behoorlijk fris. Vervolgens schuift het hogedrukgebied via België naar Frankrijk, waardoor de zondag met veel bewolking zal verlopen. Daaruit kan nog een enkele bui vallen en wordt het zo’n 8 graden. Na het weekeinde krijgen we te maken met winterweer, waarbij het steeds kouder wordt. Overdag zakt het kwik van 5 graden op maandag tot een graad of 3 op het einde van de week. Daarnaast gaat het vanaf woensdag in de nachten ook licht vriezen. De overgang vindt maandag plaats, waarbij het eerst gaat regenen en die langzaam over gaat in winterse buien met natte sneeuw. Vanaf dinsdag is het droog en krijgen eindelijk weer eens te maken met opklaringen. De dikke winterjas kan weer uit de kast.