Pastoor van Beurdenstraat groener met klimop

De Pastoor van Beurdenstraat bij nummer 47 Foto: John Geerts

De gemeente Tilburg investeert extra in groen door in de stad ruimte te maken waar dat kan. De laatste jaren hebben we steeds vaker te maken met extreme regenval en hogere temperaturen, met droogte en overlast als gevolg. Groen zorgt voor een betere gezondheid van de bewoners, hogere vastgoedwaarde, minder hitte, minder wateroverlast, betere luchtkwaliteit en een prettigere straatbeeld. Bovendien zijn de klimplanten een thuis voor insecten die graag processierupsen eten.

De Pastoor van Beurdenstraat heeft weinig ruimte voor groen toch wil Tilburg  ook hier extra groen planten. De gemeente gaat om zeven lantaarnpalen een constructie plaatsen waar langs verschillende klimplanten gaan groeien. Deze proef duurt ongeveer een jaar.

De stichting Stadsbomen Tilburg reageert enthousiast op Facebook:

“Goed voorbeeld doet volgen! De Gemeente Tilburg is mede vanwege onze guerilla actie ‘1000 wingerdsplan’ deze proef gestart. Goed opletten want als hij slaagt, kun je straks je eigen straat aanmelden voor meer groen!”

Blauwe Regen is één van de klimplanten die geplant worden, naast Kamperfoelie, Duitse Pijp, Klimbes en Bosrank  Foto: John Geerts

De constructie om de lantaarnpalen bestaat uit acht stalen staanders en vier ringen en staat op zich zelf. Bij elke lantaarnpaal komen drie verschillende klimplanten.

De gemeente Tilburg legt uit: “Bij de lantaarnpalen bij huisnummer 45b en 45e komt een klein plantvak in de stoep met daarin Berberis/zuurbes (wintergroen). De aannemer onderhoudt een jaar lang de beplanting en monitort of alles goed gaat.”

De klimconstructie om de lantaarnpaal. Tekening: Gemeente Tilburg

Als deze pilot succesvol is, wil de gemeente op meerdere plekken in de stad waar geen andere opties zijn voor groen de lantaarnpalen vergroenen. De gemeente Tilburg:  “Om te weten of het een succes is, wordt er niet alleen gekeken naar de technische kant van de pilot, maar willen we ook weten hoe de bewoners het groen ervaren. Dit doen we door de bewoners te vragen om vooraf, halverwege en na de pilot een enquête in te vullen hoe men over het groen in de straat denkt.”

De planning is dat de werkzaamheden half augustus 2019  starten.

Geef een reactie