Met slechts 13 pagina’s valt de Perspectiefnota 2016, met plannen voor het volgende jaar, vooral op door z’n kleine omvang. “Nog dunner dan de Donald Duck” volgens sommigen. De inhoud is echter veel minder luchtig dan het bekende, vrolijke weekblad. De inleiding windt er geen doekjes om: “2016 is het jaar waarin zware tijden aanbreken, met name voor grote gemeenten. Het financiële beleid van het Rijk treft ons hard.”
Het beleid wat hiermee bedoeld wordt, is dat de Rijksoverheid heeft besloten om het geld dat naar gemeenten gaat, anders te verdelen. Grotere gemeenten en steden krijgen minder budget, terwijl kleinere steden en dorpen juist meer krijgen.
Hierdoor heeft Tilburg minder te besteden voor onder meer hulp bij huishouden, jeugdhulp en uitkeringen. Vanaf 2016 moet Tilburg het met 10 miljoen euro mindere doen en deze korting loopt vervolgens op tot 17 miljoen in 2019. De gemeenten Den Haag en Utrecht, die met dezelfde kortingen zijn geconfronteerd, hebben hierover een rechtszaak aangespannen tegen de Staat. Tilburg heeft dit niet gedaan, maar heeft wel bezwaar gemaakt. Of dit zal helpen wordt pas in mei bekend.
Wethouder Erik de Ridder (onder andere Sociale Zaken, CDA), die maandag 20 april bij de commissie Sociale Stijging al een tip van de sluier oplichtte, zijn er twee keuzes mogelijk om deze nieuwe bezuinigingen op de uitkeringen te bereiken. De ene manier is om nog strenger dan nu al het geval is te gaan controleren en uitkeringsgerechtigden onder druk te zetten om een betaalde baan te vinden. Op deze manier zouden er minder uitkeringen worden toegewezen. Een andere keuze is, om juist veel minder te gaan controleren, maar juist beleid te gaan voeren op menselijke waarde, dan wel waardigheid. Deze tweede optie sluit aan bij het Vertrouwensexperiment, waar de gemeente Tilburg aan wil gaan deelnemen. De besparing in deze tweede optie ligt er vooral in dat er bij sociale zaken minder medewerkers nodig zijn, zodat vooral op de uitvoeringskosten wordt bespaard.
De keuze is aan de gemeenteraad op 1 en 4 juni, als de Perspectiefnota wordt behandeld en uiteindelijk vastgesteld.
Op het vlak van Jeugdzorg en langdurige, persoonlijke zorg (wmo) wil het college de bezuinigingen bereiken door beter te gaan samenwerken met andere gemeenten en instellingen in de stad en door zuiniger de benodigde zorg te gaan inkopen, terwijl de kwaliteit van de zorg niet achteruit mag gaan.
Recente reacties