Namens de zeven gemeenten in de regio Hart van Brabant (Dongen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk) presenteerde coördinerend burgemeester Hans Janssen op 17 mei het gezamenlijke concept plan van aanpak voor de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van vergunninghouders.
De bedoeling van dit gezamenlijke plan is, om voor 2.100 mensen opvang te regelen in de regio Hart van Brabant. Ook geeft het antwoord op de manier waarop de huisvesting van de extra vergunninghouders in de diverse gemeenten wordt geregeld.
Eind maart verzocht Commissaris van de Koning Wim van de Donk in een brief, aan alle Brabantse gemeenten om samen te werken in een plan om het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers in de provincie Noord-Brabant op te lossen. In dit plan kregen de diverse regio’s binnen de provincie de taak om voor half mei een plan van aanpak op te stellen. De zeven regio-gemeenten in Hart van Brabant hebben dit in de afgelopen maanden samen gedaan.
Bij de opvang van asielzoekers wordt onderscheid gemaakt in noodopvang voor de korte en middellange termijn en reguliere opvang in een asielzoekerscentrum voor langere termijn. Binnen de regio Hart van Brabant bieden de gemeenten Goirle en Waalwijk het komende jaar noodopvang voor de korte termijn (voor één jaar, elk 400 plaatsen). In de gemeente Oisterwijk wordt een uitbreiding van het bestaande asielzoekerscentrum gerealiseerd (150 extra opvangplaatsen). De gemeente Hilvarenbeek en de gemeente Tilburg realiseren voor de langere termijn ieder een nieuw asielzoekerscentrum met elk 600 opvangplaatsen.
Daarnaast zetten verschillende gemeenten zich in om mensen met verblijfsvergunning (statushouders) permanente huisvesting te bieden. In totaal gaat het om 960 tot 980 vergunninghouders. Zo zal de gemeente Dongen extra huisvesting zoeken voor 100 vergunninghouders die in andere gemeenten nog niet direct een woonruimte kunnen krijgen. De gemeente Tilburg realiseert bovendien nog zo’n 60 opvangplaatsen, verspreid over meerdere locaties in de stad, voor de opvang van alleenstaande, minderjarige vluchtelingen (AMV-ers).
Tussen 17 en 24 mei buigen de zeven gemeenteraden zich over het concept plan van aanpak van de regio Hart van Brabant. In Tilburg vergadert de raadscommissie Sociale Stijging op maandag 23 maart, van 8.30 uur tot ongeveer 10.30 uur over het plan. Hun eventuele wensen en bedenkingen worden meegenomen in het definitieve plan van aanpak, dat op 25 mei door de wethouders volkshuisvesting en de burgemeesters wordt aangeboden aan de commissaris van de Koning.
Vanaf 25 mei werken de betrokken gemeenten samen met grond- en gebouweigenaren, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en in samenspraak met omwonenden en maatschappelijke organisaties de verschillende deelplannen verder uit.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Ik hoop van harte dat er een goed plan kan worden uitgewerkt, waarbij ook de minder bedeelde autochtoon een even grote kans krijgt op een goed leven. We zijn tenslotte beschaafd en solidair, toch?