Deze maandag staan er zowel twee commissievergaderingen alsook een speciale raadsvergadering op de agenda. Deze speciale raadsvergadering, die om 19.00 uur begint, gaat geheel over Tilburg in 2040.
De vergadering van de commissie ‘Modern Bestuur’ begint al om 8.30 uur en onder meer de volgende onderwerpen zullen worden besproken.
- Met burgemeester Peter Noordanus wordt gesproken over de oprichting van een Nationaal Veiligheidsinstituut, waarvan de gemeente Tilburg één van de oprichters is.
Daarna wordt er met wethouder Erik de Ridder over onder andere de volgende onderwerpen gesproken.
- Voorjaarsrapportage 2012. In deze rapportage wordt een overzicht gegeven van wat er een half jaar geleden, bij de begrotingsvergadering in november, is afgesproken en welke zaken wel en niet zijn nagekomen. Dit gaat dan zowel over de uitvoering als ook over de financiën.
- Topinkomens. Een voorstel van het CDA om voor salarissen van bestuurders niet hoger te laten stijgen dan de ‘Brabantnorm’. De Brabantnorm is gelijk aan het salaris van een minister, €144.000,- per jaar. Het gaat hier om bestuurders van organisaties die betaald worden met subsidie van de overheid.
Met wethouder Joost Möller wordt gesproken over het volgende.
- In Udenhout is mevrouw José van Strien, huisarts, een burgerinitiatief gestart om één middag in de week een Loket-Z/Stadswinkel open te houden, zodat dorpsbewoners niet naar Tilburg hoeven te reizen voor een paspoort of zorgvraag.
Om 16.00 uur begint de commissie ‘Economie’ aan haar vergadering, met maar één agendapunt. met wethouder Joost Möller zal worden gesproken over de veiligheid van gebouwen. De gebouwenexploitatie omvat ongeveer 200 gemeentelijke gebouwen. Het Vastgoedbedrijf van de gemeente is als eigenaar van deze gebouwen verantwoordelijk voor het verhuur, het onderhoud en het beheer van deze gebouwen.
Tenslotte begint om 19.00 uur de speciale raadsvergadering over Tilburg in 2040.
Allerlei mensen, instellingen en organisaties in Tilburg hebben zich het afgelopen jaar bezig gehouden met de vraag, hoe de stad zich zal ontwikkelen in de komende 25 jaar. Ze zijn als het ware op expeditie geweest. Elke ‘expeditie’ of deelonderwerp heeft een leider meegekregen om een deel van de vraag uit te werken. Er zijn acht deelonderwerpen. Nu is de gemeenteraad aan de beurt om hierover in debat te gaan.
Bijzonder aan deze raadsvergadering is, dat de acht expeditieleiders ook aan de raadsvergadering mogen meedoen en ook elk een voorstel (motie) mogen inbrengen, waarover de raad zal stemmen. Dit is een unicum, want niet eerder hadden in Tilburg niet-raadsleden zo een actieve rol in een gemeenteraadsvergadering.
De expeditieleiders zijn: Johan Dunnewijk, Roel in ’t Veld, Philip Eijlander, Bert van Helvoirt, Erna Hoogheimstra, Ton Wagemakers en Peter Struik.
Lees ook:
Tilburg 2040: grijs met enkele lichtpuntjes – 19 mei 2011
Tilburg in 2040, volgens bestuurlijk Tilburg – 1 maart 2012
Alle commissievergaderingen en raadsvergaderingen zijn openbaar. Ze zijn te volgen op de publieke tribune, maar ook hier online via de website van de gemeenteraad.