Terwijl er in Den Haag flink wat ophef is ontstaan over de aanstelling van de omstreden nieuwe, Nationale Ombudsman Guido van Woerkom is er door de PvdA Tilburg op 5 juni 2014 een initiatiefvoorstel ingediend om in Tilburg een lokale (sociale) ombudsman in het leven te roepen. Reden voor het nemen van dit initiatief is dat de gemeente Tilburg aan de vooravond staat van een enorme overheveling van landelijk taken en verantwoordelijkheden naar de lokale overheid.
Met de transitie op de terreinen van arbeidsmarkt, zorg en jeugdzorg van landelijk naar lokale overheid worden deze taken en verantwoordelijkheden dichterbij de Tilburger georganiseerd. Bij het signaleren van misstanden pleit de PvdA Tilburg voor een vergelijkbaar denken; stel een herkenbaar en lokale (bereikbare) sociale ombudsman aan.
Op 1 januari 2015 is de uitvoering van de Participatiewet, van de nieuwe Jeugdzorg en van de WMO/AWBZ een feit. Gezien de enorme omvang van deze bestuurlijke transitie in het sociale domein is het goed voorstelbaar dat er in de uitvoering zaken kunnen misgaan.
Mochten er zaken misgaan, dan kunnen Tilburgers in een beroep doen op de Sociale Raad, wanneer die wordt ingesteld. Die Sociale Raad is er nu nog niet. Tilburgers kunnen gebruik maken van de gemeentelijke bezwaarschriftprocedure (procedure die enkele weken in beslag neemt) of de gang naar de Nationale Ombudsman maken.
Dat laatste is in de ogen van de PvdA-fractie in Tilburg onlogisch. De PvdA wil dat de Tilburger zo goed mogelijk wordt geholpen, liefst via maatwerk. Daarom is een lokale Ombudsman noodzakelijk. Hij of zij is immers een onafhankelijke en onpartijdige klachtenbehandelaar die gevraagd en ongevraagd onderzoek verricht naar de behoorlijkheid van gedragingen van de gemeente Tilburg specifiek in het sociale domein. Belangrijk voor de PvdA is dat individuele Tilburgers een aanspreekpunt hebben en gehoord worden door een onafhankelijk persoon en er zo maatwerk geleverd kan worden. Zo wordt de Tilburger minder afhankelijk van de regelgeving van de gemeente Tilburg en krijgt hij of zij een stem die gehoord wordt.
Lees hier het voorstel: Initiatiefvoorstel PvdA Tilburg Sociale Ombudsman
Sinds oktober 1999 had Tilburg echter een lokale, gemeentelijke Ombudsman. Bij deze Ombudsman konden Tilburgers terecht als zij niet tevreden zijn met de behandeling van hun klacht door de gemeentelijke diensten. In 2002 vond het toenmalig college dat hiervan te weinig gebruik werd gemaakt. Gerekend was toen op een tiental klachten per jaar. Na drie jaar waren in werkelijkheid 22 klachten afgehandeld. Dit was voor het college aanleiding geweest om zich af te vragen of het nog zinvol was om een eigen lokale ombudsvoorziening in het leven te houden en of et niet beter was om aansluiting te zoeken bij de Nationale Ombudsman.
In november 2012, bij de behandeling van de Begroting voor 2013, waren de fracties van GroenLinks, PvdA, VVD en SP in de veronderstelling dat Tilburg nog steeds een lokale Ombudsman had en stelden zij voor om de bevoegdheden van deze persoon uit te breiden naar klachten over WMO en Jeugdzorg. Die motie werd destijds weer ingetrokken omdat Auke Blaauwbroek (PvdA), destijds de verantwoordelijk wethouder, toezegde om hiermee aan de slag te gaan. Voor zover nu bekend is met deze toezegging tot op heden niks gebeurd.
Alle Nationale en regionale Ombudsmannen zijn te vinden via de website www.vindeenombudsman.nl.
Recente reacties