Nadat in november 2011 bekend werd dat er bouwplannen zijn voor een Van der Valkhotel (naast een zorgcomplex en uitbreiding van het St. Elisabethziekenhuis) op de plek van de voormalige vuilstortplaats aan de Kempenbaan, hebben ‘Stichting Belangenbehartiging Recreatie- Horeca- en Toerismeondernemers Midden Brabant’ (Horeto) en ‘Motel Gilze Beheer B.V.’ (Van der Valk Gilze) een rechtszaak aangespannen tegen de gemeenteraad van Tilburg om dit plan tegen te houden. De strijd is uitgevochten tot aan de Raad van State en deze heeft op 30 juli besloten dat het plan mag doorgaan. De genoemde stichting heeft als doel om de natuurlijke omgeving in de buurt van horeca-ondernemingen te beschermen.
Motel Gilze en de stichting beweerden dat de gemeenteraad enkele bewijsstukken (drie onderzoeksrapporten) te laat heeft ingestuurd waardoor zij zich niet goed hadden kunnen voorbereiden, volgens hen slechts minder dan een maand voor de zitting van de rechtbank. De Hoge raad stelde echter vast, dat de drie rapporten al op 13 december 2013 bij de Rechtbank zijn binnengekomen en dat bovendien Motel Gilze Beheer B.V. zelf op 30 december 2013 per brief op een van deze rapporten heeft gereageerd. De rechter vond dan ook dat Horeto en Motel Gilze voldoende tijd hebben gehad.
Een ander argument van Motel Gilze Beheer B.V. en Horeto was, dat het plan in strijd is met de Ruimtelijke Structuurvisie Tilburg 2020, waarin het perceel aan de Kempenbaan/Rijksweg A58 is aangewezen voor grootschalige kantoorontwikkelingen. Maar ook dit argument sneuvelde.
Horeto en Motel Gilze hebben aangevoerd dat bij de plannen van Van der Valk Tilburg geen stukken zaten over de verkeersstromen en het beschermen van de natuur, het water en de bodem; ofwel: de natuurlijke leefomgeving. Echter, het terrein van het nieuwe Van der Valkhotel ligt op een afstand van ten minste 350 meter van het restaurant ‘Etenstijd’ en op een afstand van ten minste 1.700 meter van de overige horecavestigingen waarvoor Motel Gilze Beheer B.V. en Horeto opkomen. Daaruit concludeerde de rechter dat Motel Gilze Beheer B.V. en Horeto tegen het nieuwe hotel zijn omdat zij bang zijn voor meer concurrentie.De normen voor een goede ruimtelijke ordening zijn volgens de rechter niet bedoeld als bescherming van het concurrentiebelang. Met andere woorden: het is niet de bedoeling om regels voor natuur- en waterbescherming als smoes te gebruiken om je te verzetten tegen concurrentie. Of de bedoelde stukken dan wel of niet bij het plan hebben gezeten, maakt dan niks meer uit.
Het is waar dat de gemeenteraad op 16 juni 2003 het Masterplan Kempenbaan heeft goedgekeurd. In dit plan zou de locatie Kempenbaan West worden aangewezen als multifunctionele kantorenlocatie. Het is ook waar dat de raad op 31 januari 2005 de Ruimtelijke Structuurvisie Tilburg 2020 heeft vastgesteld. Echter, op 11 en 15 juni 2012 heeft de raad ingezien dat het Masterplan Kempenbaan inmiddels niet meer realistisch was en dat er een nieuw plan moest komen. In het nieuwe plan staat de ‘herontwikkeling van de Kempenbaan West met kansrijke initiatieven op het gebied van medische voorzieningen en zorg in combinatie met een hotel en/of congresaccommodatie en kleinschalige kantoren voor zakelijke dienstverlening’. Volgens de rechter heeft de raad daarmee voldoende gemotiveerd waarom van het plan uit 2003 is afgeweken.
Wel heeft de raad een fout gemaakt toen het bestemmingsplan Kempenbaan West op 10 juni 2013 werd vastgesteld. Volgens de Wet Ruimtelijke Ordening (Verordening ruimte 2012) had de raad (juridisch, financieel of praktisch) moeten aantonen dat een hotel niet op een andere, al bebouwde plek in de stad mogelijk is, bijvoorbeeld in een leegstaand pand. Daarom heeft de Raad van State het bestemmingsplan vernietigd voor wat betreft het onderdeel ‘horeca’, de gemeenteraad zal hierover dus een nieuw besluit moeten nemen. De andere onderdelen uit het bestemmingsplan blijven zoals ze zijn.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Naar gelang de techniek niet stilstaat ,maar steeds sneller gaat, en er steeds nieuwe innovatie word gepresenteerd, draaien de ambtelijke molens ,kosten verhogend , altijd heeft men te maken met vertragingen, door allerlei muggenzifterij die de ondernemers bergen geld kosten ,wat dan later door verhoogde huren weer door de bevolking op gebracht moet worden, advocaten en rechters zijn de enigste die er de zakken nog mee kunnen vullen.