woensdag 24 april 2024

1 gedachte over “Ruilsystemen mogelijke oplossing bij afbrokkelende steun participatiesamenleving

  1. Participatie=gemeenschapszin. Je mede verantwoordelijk voelen voor anderen en omgeving. De politiek misbruikt gemeenschapszin om te kunnen bezuinigen. Als het moet prima, maar dan wel binnen de goede context.

    Het samen delen en elkaar helpen is al zo oud als de weg naar Rome. Echter, zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid, overwegend politieke termen, koersen nog steeds aan op het omgekeerde (“ik”). Daarom wil men van de participatie een verplichting maken! Ruilsystemen en buurtorganisaties passen uitstekend in de gemeenschapszin. Zijn pragmatisch van aard en door iedereen in te vullen.

    Daarentegen is de politiek niet pragmatisch maar bureaucratisch ingesteld en zal altijd gaan voor de moeilijke oplossingen. Met andere woorden; “het politiek bestuur heeft moeite met zaken los te laten, maar pretendeert het omgekeerde”! Erger nog, het aanvankelijke pragmatisme richting de burger is bij het dualisme vervangen door intern geritsel tussen bestuur en ambtenaren. Politieke ruilhandel is daarom zelden interessant voor de burgers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *