Maandagmiddag 29 september discussieerden raadsleden in de commissie Sociale Stijging over de oprichting van de Sociale Raad. De Sociale Raad gaat gevraagd en ongevraagd advies geven aan het College van Burgemeester en Wethouders bij voorstellen op het gebied van de Wmo, de Participatiewet en de Jeugdwet, die op 1 januari 2015 worden ingevoerd en waarvoor de gemeente verantwoordelijk wordt. De huidige Wmo adviesraad en de Klantenraad Werk en Bijstand houden hiermee op te bestaan.
Het plan is dat sw huidige voorzitters van de WMO adviesraad (Paul van der Velden) en de Klantenraad Werk en Bijstand (Lizzy Heijmans) de opdracht krijgen om als kwartiermakers te zorgen voor een reglement, het oprichten van een stichting of vereniging en het zoeken naar de andere leden (vrijwilligers, maximaal 12) van de Sociale Raad.
Hierover hebben onder andere Joris Bengevoord (GroenLinks) en Beppie Smit (D66) vragen gesteld, aangezien er niemand bij betrokken is die de jeugd en ouders vertegenwoordigt die te maken hebben met de Jeugdzorg. Zij vrezen dat daardoor de Jeugdzorg niet goed vertegenwoordigd zal zijn in de Sociale Raad.
Wethouders Hans Kokke (SP, wmo) en Marcelle Hendrickx (D66, Jeugd) beloofden dat de Jeugdzorg zeker niet vergeten zou worden, omdat de twee kwartiermakers de opdracht hebben gekregen om ook leden te zoeken die verstand hebben van de Jeugdzorg. Evengoed haalde deze belofte de zorgen van de raad niet weg en Roel Lauwerier (VVD) kondigde aan om hierover een motie (voorstel) te gaan inbrengen bij de laatste behandeling van deze kwestie, in de raadsvergadering van maandag 3 november.