De gemeente Tilburg heeft ‘T Elftal tegen Armoede. Hierin zitten Tilburgers die het probleem van armoede in Tilburg minder groot willen maken. Het T’ Elftal werd vorig jaar op 14 oktober 2015 tijdens de ´Netwerkbijeenkomst samen actief tegen armoede´ in het Duvelhok geïnstalleerd. Het wil ‘een beweging zijn en op gang houden tegen armoede, vanuit een samenwerking tussen maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven en gemeente’.
Donderdag 24 november 2016 hielden zij opnieuw een netwerkbijeenkomst en blikte ze terug op de afgelopen periode.
Tijdens een drukbezochte meeting in theater De Boemel werd verteld welke doelen ze het afgelopen jaar hebben gescoord. ‘Verbinding’ was het thema dat in het eerste jaar centraal stond. Ook werden bij deze bijeenkomst nieuwe ideeën gepitcht waarin maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en gemeenten de handen ineenslaan. Door samenwerking en slim gebruik maken van elkaars netwerk en expertise, kun je meer mensen bereiken en ondersteunen, was de centrale gedachte.
In het eerste jaar werd de focus op verbinding gelegd. De eerste activiteit van het elftal was de gratis theateravond, “No Glitter, No Glamour?” in Theaters Tilburg oktober vorig jaar, voor inwoners met een minimum inkomen. Dat was een enorm succes waar 1000 mensen op af kwamen. Het elftal heeft de gemeente er ook op gewezen dat de ondersteunende regelingen niet bekend genoeg zijn. Dat geldt onder meer voor Wajongers. De gemeente heeft de doelgroep actief benaderd. Onder meer door advertenties, nieuwsberichten en hulp van tussenpersonen (intermediairs).
Verder is er een voorstel ontwikkeld dat mensen moet helpen die moeite hebben met het betalen van de vaste lasten. Het idee is om huur, gas, water en licht of de premie voor een zorgverzekering op voorhand in te houden op iemands uitkering. Hiermee kan voorkomen worden dat iemand in de problemen komt door de vele rekeningen.
Voor het komend jaar pleit de club voor korte lijnen en persoonlijke contacten tussen diegenen die zich bezig houden met sociale zaken, huur zaken, schulden, schuldhulpverlening.
De mensen van T’Elftal tegen armoede:
Peter Noordanus, burgemeester Gemeente Tilburg, coach van ‘T Elftal
Hennie van Deijck, voormalig directeur SEW/13 Volt
Wali Alizadah, eigenaar Afghaanse Restaurants o.a. Sarban
Philip Eijlander, hoogleraar Tilburg University, voormalig rector Magnificus
Marja Wittenbols, projectuitvoerder Stichting de Vonk
Harry Kiwitz, voorzitter Brabants Zeeuwse Voedselbanken
Jack Buckens, directievoorzitter Interpolis
Zr. Marie Thérèse Brinkmann, provinciaal Overste Zusters van Liefde
Gon Mevis, directeur Contour de Twern
Ella Buijze, directeur Stichting Buitengewoon leren en werken / Prins Heerlijk
Nico Kwantes, voorzitter Vincentiusvereniging Tilburg
Meindert van Duijvenbode, directeur-eigenaar Datacon
Rob van Steen, directeur-Bestuurder Theaters Tilburg
Hans Kokke, wethouder Zorg gemeente Tilburg
3 reacties
Voeg die van jou toe →Goede morgen. Dat was een geweldig initiatief, jammer genoeg had ik niet eerder
over deze bijzondere actie gehoord. Daarom wil ik toch even laten weten, dat ik een, een persoons matras heb, vlekkeloos , in prima staat,
Misschien kunt u daar nog iemand blij mee maken.
Hartelijke Groet
Toos Ebbing
Er waren dus meer bezoekers die het was opgevallen dat onze Broodpater Gerrit Poels geen tijd werd gegund om de bezoekers van deze bijeenkomst van broodnodige inspiratie en bezieling te voorzien. Een simpele naamsvermelding in een bijzinnetje viel hem ten deel …, schande, zo ga je niet om met een man die al decennia een baken voor velen is.
Best een goed initiatief van de gemeente Tilburg zo’n T’Elftal tegen armoede met de PvdA-er Peter Noordanus als Coach aan het roer. Echter is het niet zijn partij de samen met de VVD er voor heeft gezorgd dat de tweedeling in ons land tussen rijken en arm zo enorm is toegenomen de afgelopen jaren.
Vooral de participatiewet van zijn ‘stiefdochter’ Klijnsma heeft er voor gezorgd dat mensen met een bijstandsuitkering werden verplicht, zonder enige vorm van extra inkomsten om boven het bestaansminimum te geraken, het werk uit handen moesten nemen van mensen die nog wel een betaalde baan hadden. Een Verdringing noemden we dat, een grote bezuinigingsoperatie met als resultaat afbraak van het wettelijk minimumloon voor banen aan de onderkant samenleving.
Hier zag ik bij de nieuwe initiatieven bij deze netwerkbijeenkomst Armoede helaas niks van terug. Wel veel doekjes voor het bloeden voor de mensen die reeds in armoede terecht zijn gekomen. Jammer weinig innovatieve plannen de nog steeds groeiende armoede in Nederland en vooral Tilburg te stelpen. Veel gevolg verzachting en weinig oorzaak bestrijding.
Dan blijf ik voorlopig toch maar geloven in de visie van Broodpater Gerrit Poels, “Eerst voeden daarna opvoeden.”
Begrijp eigenlijk ook niet waarom Gerrit niet even aan het woord is geweest bij deze netwerkbijeenkomst. Armoede is volgens mij bij Gerrit zijn levenswerk en tweede natuur geworden. Hij verzacht dit fenomeen Armoede in Tilburg al bijna 50 jaar. En misschien moeten we ons er wel bij neerleggen dat Armoede is van alle tijden en zich niet laat uitroeien echter alleen verzachten. Laat armoede bestrijding dan ook niet worden tot de nieuwe banenmotor van onze zogenaamde participatiemaatschappij. Waarin vele partijen garen mee proberen te spinnen.