zaterdag 20 april 2024

2 gedachten over “Thuishulp vervangen door goedkopere Alfahulp

 1. Was het maar waar dat de gemeente Tilburg 23 euro per uur betaalde, het tegendeel is waar. Het uurtarief in de gemeente Tilburg is 19.81 €, ver onder het landelijk gemiddelde van 23 €.
  Van die 19.81 € moet een thuiszorgorganisatie alle lasten op zich nemen die zij als werkgever voor hun medewerkers behoren te betalen plus uiteraard het salaris van de medewerker. Van die schamele paar euro’s die dan nog overblijven, worden kosten betaald zoals bijscholing, huisvesting voor kantoor, ect.
  Als een thuiszorgorganisatie een hoge bedrijfsstructuur heeft, m.a.w. veel managementlagen, verdwijnen die ‘schamele’ paar euro’s die overblijven daar zodat er na de transities ontslagen vallen en mensen, (veelal vrouwen die financieel afhankelijk zijn van hun man, wat men nu juist probeert te veranderen!), aan de kant worden geschoven en worden vervangen door alfahulpen die, als je van die 12.20€ alle sociale lasten aftrekt en afdraagt aan een pensioenfonds, zelfs onder het minimum werken. Alle politici, landelijk maar ook lokaal (!!) knikken instemmend omdat zij weten dat het waar is.
  Maar geen van allen hebben zij de ballen om het hardop te zeggen omdat het ver van hun bed is. Laat ze eens gaan praten met de thuiszorgorganisaties in de stad met een platte bedrijfsstructuur, waar ook de directie loon inlevert als het moet. Zij zijn bezig met de zorgvrager, niet met zichzelf.
  In Tilburg, mijn werkgebied, moet de lokale politiek zich helemaal schamen! Zij kwamen met het idee om de dienstencheque in te voeren. Een duur systeem, wat fraudegevoelig is, gemiddeld 30 % duurder is dan het vorige systeem, onvriendelijk voor mensen die echt hulp nodig hebben en waar door de makers van de cheques veel fouten gemaakt worden zodat het overzicht voor oudere en thuiszorgorganisatie verdwijnt. Stelt u zich eens voor hoe dit systeem ontvangen wordt door een oudere dame van 75, zonder mantelzorger en gediagnostiseerd met Alzheimer? De gemeente wil minder bureaucratie en minder papier, het is meer geworden!
  Dat er vanaf 1 januari 2015 veel gaat veranderen, kan goed zijn, als de focus maar blijft bij mensen en niet bij cijfers!

 2. SP heeft net laten onderzoeken dat AWBZ betaalbaar is als je de gelden maar rechtstreeks besteed waarvoor ze zijn bedoeld: aan de zorg en niet aan inkomenscompensatie van ongewenste effecten van ingevoerde maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *