De gemeente Tilburg heeft in 2013 de laagst gemiddelde woonlasten van Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen waar COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) een rapport hierover heeft uitgebracht.
De woonlasten zijn berekend door de kosten van Onroerend Zaak Belasting (OZB), de Reinigingsheffing en de Rioolheffing bij elkaar op te tellen.
In Tilburg bedragen deze lasten voor huishoudens 545 euro. Tilburg deelt deze eerste plaats met Alkmaar die dezelfde kosten aan de burgers in rekening brengt. De duurste gemeente is Zaanstad waar 748 euro neergeteld moet worden voor deze woonlasten. In Tilburg gingen de bedragen in 2013 met 0,2 % omlaag.
Andere grote steden hebben veel hogere lasten voor hun burgers. In Amsterdam moet 637 euro (+92 euro meer dan Tilburg) betaald worden, Rotterdam 720 euro (+175 euro), Utrecht 731 euro (+183 euro) en Eindhoven 592 euro (+47 euro) . ’s Gravenhage volgt Tilburg op de voet met 547 euro aan woonlasten.
Deze gunstige cijfers voor Tilburg zijn een opsteker voor de stad en geeft landelijk gezien een voorsprong in de aanpak van armoede in de stad.
Het rapport van COELO vermeldt verder: “De (landelijke) woonlastenstijging komt in de eerste plaats doordat de rioolheffing stijgt, met 2,7 procent (4 euro). De gemiddelde ozb-aanslag stijgt met 2,2 procent (5 euro). De reinigingsheffing stijgt procentueel gezien minder (1,5 procent), maar daarbij gaat het in euro’s om evenveel als bij de rioolheffing (4 euro).
De woonlasten zijn in absolute termen het laagst in Alkmaar en Tilburg (545 euro) en het hoogst in Zaanstad (785 euro). Vier gemeenten verlagen de woonlasten, ’s Hertogenbosch het meest (4,3 procent). De woonlasten stijgen het meest in Deventer (10,0 procent).Van het geheel van de bijkomende woonlasten (dus naast huur of financiering eigen woning) nemen de gemeentelijke lasten slechts een beperkt deel voor hun rekening (17 procent in 2012). Energie en water is veruit de grootste post.