Tilburg wil eigen energiebedrijf!

Het college maakte vandaag belangrijk nieuws bekend:

500-handboek-omslag-HR

lichtZoals meer   gemeentes in Nederland (Apeldoorn, Amsterdam, Zwolle)  streeft Tilburg naar het vormen van een bedrijf dat zich bezig gaat houden met het besparen van energie en het toepassen van de winning van duurzame energie.  Hiermee zet de gemeente een forse  stap in de richting van een lokale energiewinning, één van de  punten waar ook Transition Towns (zie artikel) , zich sterk voor maakt.

Belangrijk argument is dat er zo betaalbare energie gemaakt kan worden voor haar burgers:  Zie hier een uitleg

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om een gemeenschappelijk duurzaam energiebedrijf op te zetten. Tilburg wil in 2045 geen CO2 meer uitstoten.

Het onderzoek moet eind 2009 klaar zijn. Het gemeenschappelijk duurzaam energiebedrijf wordt een organisatie waarin verschillende organisaties en bedrijven samen werken op het gebied van duurzame energie. Energiebesparing en het gebruik van alternatieve energiebronnen zijn daarbij belangrijke elementen. De wens voor een duurzaam energiebedrijf staat in het Klimaatprogramma van de gemeente.

Schaars en duur
Energie wordt nu vooral opgewekt uit fossiele brandstoffen. Die worden schaarser en duurder. Het is daarom zinvol om te zoeken naar alternatieven. Daarnaast zorgen brandstoffen als steenkool, aardolie en aardgas ook voor de verspreiding van CO2 en andere broeikassen. Die zijn nadelig voor het milieu. Oplossingen kunnen zijn: zonne-energie, windenergie en groene stroom. Tilburg streeft ernaar om in 2045 geen CO2 en andere broeikasgassen meer uit te stoten.

Energie besparen
De rol van de gemeente staat centraal in het onderzoek. Verder wordt gekeken hoe groot de schaal van een dergelijk bedrijf kan zijn om het werkbaar te houden. “We onderzoeken of we lokaal duurzame energie kunnen opwekken, overschotten kunnen hergebruiken en energie kunnen besparen. Dat past prima in ons Klimaatprogramma”, aldus wethouder Marieke Moorman.  (Bron)

Lees meer over het Klimaatprogramma

Geef een reactie