Veel huurders lopen huurtoeslag mis

huurwoning Naar schatting geven tienduizenden huurders de huurverhoging niet door aan de Belastingdienst, waardoor zij huurtoeslag mislopen. Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. . Volgens een woordvoerder van minister Blok voor Wonen blijkt uit gegevens van de Belastingdienst dat veel huurders volgend jaar mogelijk geld mislopen. Dat heeft het ministerie paar weken geleden laten weten aan de Woonbond.

Omdat de huren dit jaar flink omhoog gingen kan het misgelopen bedrag aardig oplopen. Gemiddeld stegen de huren dit jaar met 3,9 procent. Door deze hoge huurverhogingen gaat het om bedragen van 100 tot wel 200 euro per huishouden per jaar. Dat bedrag kan later alsnog wel uitbetaald worden, maar dat duurt vaak minstens een jaar.

Deze huishoudens betalen in deze periode maandelijks wel de hogere huur, zonder te beschikken over de tegemoetkoming waar ze recht op hebben. Het is Binnenlandse Zaken niet bekend waarom zoveel huurverhogingen niet worden doorgegeven. Huurders kunnen huurverhogingen doorgeven via de toeslagen website van de Belastingdienst. De hoogte van de huurtoeslag hangt af van de huurprijs, de hoogte van het inkomen, de leeftijd en de woonsituatie van de huurder. De Belastingdienst schrijft op zijn website dat verhuurders de jaarlijkse huurverhoging meestal doorgeven. Gezien het hoge aantal onbekende huurverhogingen bij de Belastingdienst, is het maar de vraag hoe vaak dit gebeurt. Daarnaast is het voor de huurder moeilijk om te achterhalen of de verhuurder de huurverhoging doorgeeft. Wanneer de verhuurder de jaarlijkse huurverhoging wél doorgeeft, dan past de Belastingdienst de maandelijkse toeslag niet direct aan, maar verrekent dit na het aflopen van het kalenderjaar.

Als de huur wordt verhoogd na woningverbetering, of als de huurder verhuist naar een duurdere woning, dan moeten huurders dit binnen vier weken doorgeven aan de Belastingdienst.

De tegemoetkoming in de huur is bedoeld voor mensen in een huurhuis die minder dan 21.000 euro per jaar verdienen. In het geval van meerdere kostwinners mag het gezamenlijke inkomen niet meer dan 29.000 euro per jaar zijn.

Zie ook:

  • Belastingdienst: ‘de hoogte van mijn huur verandert’

Bron: Woonbond

Het is al jaren bekend dat 1/3 van de huurders geen of te weinig huurtoeslag ontvangt. En – nog erger TE VEEL – want dat moet je na 2 of 3 jaar terugbetalen … De afgelopen jaren heb ik in totaal 3 Tilburgse wethouders met in portefeuille minima- / armoedebeleid wat tips / suggesties gegeven, waar zover mij bekend echter NIETS mee is gedaan.

Geef een reactie