Vragen over naleving Taxikeurmerk

De eerste groep taxichauffeurs met een keurmerk. Foto: John Geerts

De VVD fractie Tilburg heeft vragen aan het college gesteld voor de naleving van Taxi’s met een speciaal taxikeurmerk, taxichauffeurs betalen daarvoor veel kosten. Volgens de VVD fractie: “Per chauffeur kost een cursus € 387,20 incl. BTW, waarna ook per chauffeur de vergunning moet worden aangevraagd bij de Gemeente Tilburg voor € 139,96 incl. BTW. Dit taxikeurmerk is sinds 1 juli verplicht.”

De kritiek richt zich op
1) handhaving vanuit de gemeente Tilburg
2) het voorkomen van ‘weigeringen’op basis van reisafstanden/of prijs
3) het altijd gebruiken van de taximeter
4) het hanteren van gedragsregels
5) het voldoende spreken van de Nederlandse taal

Het college van Tilburg heeft de vragen beantwoord : “Het Tilburgs Taxikeurmerk is tot stand gekomen in samenwerking met de branche en primair bedoeld om de kwaliteit van het straattaxivervoer te verhogen. Dit leidt tot een beter imago en daardoor mogelijk tot meer klanten. Er is geen concurrentie meer van chauffeurs zonder kwaliteitskeurmerk. Dit betekent overigens niet dat we een maximum stellen aan het aantal chauffeurs dat het keurmerk kan halen. Dit is wettelijk niet toegestaan”

“Stadstoezicht controleert dagelijks de taxi’s. Tot op dit moment zijn er sinds de invoering in juli 2019  159 controles uitgevoerd. Tijdens deze controles zijn tot op heden negen zaken geweest waarbij vijf  boetes en vier waarschuwingen zijn uitgedeeld.”

“In 2018 zijn er 48 mystery guestritten uitgevoerd. Er worden dit jaar in totaal 100 ritten uitgevoerd. De resultaten wordenbesproken met de klankbordgroep. Handhaving op straat en onderzoek middels mystery guest onderzoeken zijn belangrijken worden ingezet voor handhavingsdoeleinden.”

Maar de Taxibranche moet zelf ook actief zijn: “Er ligt echter ook een belangrijke taak bij de branche zelf. Zij zullen zich ook representatief moeten opstellen en elkaar moeten aanspreken op gedrag. De handhaving kan niet 24/7 aanwezig zijn op de taxistandplaatsen. De branche moet zelf ook verantwoordelijkheid nemen in het maken van een kwaliteitsslag.”

Taxikeurmerk.

Foto: John Geerts

Vanaf 1 januari 2019 moeten chauffeurs beschikken over een certificaat houding en gedrag, certificaat levensreddend handelen en een certificaat Stad- en stratenkennis. Daarnaast komen er nog regels voor de herkenbaarheid van straattaxi’s zodat klanten weten dat ze met een gecertificeerde chauffeur te maken hebben.

Het keurmerk moet zorgen voor betere kwaliteit: chauffeurs die de weg kennen, geen korte ritten weigeren, werken met vaste prijzen en representatief zijn. Zaken die bijdragen aan een gastvrij Tilburg en betrouwbaar taxivervoer voor klanten. Inmiddels hebben 122 chauffeurs een aanvraag ingediend. Wanneer ze slagen voor de verplichte toetsen hebben zij nog voor de kermis het verplichte keurmerk en vergunning op zak.

Geef een reactie