Gemeente Tilburg ‘aan de slag’ met verduurzaming 160 panden

Foto: John Geerts

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de gemeente Tilburg aankondigde dat ze het bedrijf BAM Bouw en Techniek voor 10 jaar had gecontracteerd om alle gebouwen van de gemeente Tilburg te verduurzamen. Immers: als je je bewoners aanspoort om woningen te verduurzamen, moet je zelf het goede voorbeeld geven. ‘Aan de slag met je huis’ geldt dus ook voor de gemeente zelf.

Toch hebben we sindsdien weinig hierover vernomen, behalve natuurlijk over de twee grootste gemeentelijke ‘huizen’: Stadskantoor 1, dat we voortaan het Stadhuis moeten gaan noemen. En Stadskantoor 2 dat ‘Stadswinkel’ als officiële naam meekrijgt. Deze twee worden de paradepaardjes in duurzaamheid, en helaas ook steeds duurder.

Vandaar dat we eens navraag hebben gedaan naar de stand van zaken. Hoe gaat het met de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed? Hoeveel en welke panden zijn inmiddels verduurzaamd? En hoe? Welke panden komen binnenkort aan de beurt?

In 2016 is hiervoor al een stappenplan (‘Roadmap’) gemaakt, welke in het begin van 2020 een nieuwe versie zal krijgen. Opvallend is, dat in het stappenplan van 2016 nog niet de gebouwen in de Spoorzone staan opgenomen. Deze panden vielen destijds nog niet onder de scepter van de afdeling vastgoed, maar horen daar de volgende keer wel bij. De bedoeling is dat Tilburg in 2045 klimaatneutraal zal zijn.

35 gemeentelijke panden die voorzien zijn met zonnepanelen op het dak

De gemeente Tilburg bezit 160 panden volgens het overzicht van 2016. Tot nu toe zijn – met behulp van subsidie – 35 panden voorzien van zonnepanelen en installaties. Bij elkaar opgeteld 17.465 panelen met een oppervlakte van 27.759 m². Tot zo ver het positieve nieuws.

De gemeente wil tegelijkertijd inzetten op energiebesparing en energieopwekking. Hiervoor worden eerst alle projecten en maatregelen uitgevoerd die zich binnen 15 jaar kunnen terugverdienen. Bijvoorbeeld door bij onderhoud dat toch al moet worden uitgevoerd alle verlichting te vervangen door duurzamere LED-verlichting. Dit is de afgelopen jaren onder andere gedaan bij de grotere sportcomplexen, zoals zwembad Stappegoor.

Nieuwbouw of panden die grootschalig worden gerenoveerd – zoals het Stadhuis en de Stadswinkel, maar ook de werkplaats van het BAT (Brabants Afval Team) − moeten een klimaatneutraal gebouw als resultaat hebben. Hierbij wordt, naast energieneutraliteit, ook gekeken naar circulariteit en klimaatadaptatie. Gebruikte materialen moeten – na sloop in de verre toekomst – herbruikbaar zijn en de gebouwen moeten extreme weersomstandigheden (hitte en stortbuien) kunnen ondervangen.

Foto: Gemeente Tilburg – in 2016 legde toenmalig wethouder Hans Kokke zelf de eerste zonnepanelen op het dak van zwembad Stappegoor.

Sporthal De Roomley wordt het eerste energieneutrale gebouw van de gemeente Tilburg. Voor verduurzaming van het Natuurmuseum worden momenteel plannen uitgewerkt.

Op het moment zijn er concrete plannen voor verduurzaming van in totaal 67 van de 160 gebouwen, bovenop de 35 panden die nu zonnepanelen hebben. Voor 58 panden zijn nog geen plannen voor duurzame maatregelen.

Renovatie Stadhuis – Foto: John Geerts

Sommige gebouwen zijn niet klimaatneutraal te maken – of alleen tegen extreem hoge kosten – zoals bijvoorbeeld monumentale panden. Deze panden krijgen meer aandacht in het volgende stappenplan. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het feit dat de komende jaren er steeds meer technieken en oplossingen zullen worden gevonden, waardoor verduurzaming van deze gebouwen op termijn toch mogelijk kan zijn.

Voor maatregelen die zichzelf niet terugverdienen zal apart budget moeten worden gezocht. Deels zal daarvoor een beroep kunnen worden gedaan op de ‘Reserve duurzaamheidsfonds gemeentelijke gebouwen die reeds voor dat doel is ingericht.

In ieder geval is voor deze laatste 58 panden, waaronder de monumenten in gemeentelijk eigendom, nog niet bekend wat ermee gaat gebeuren. De bedoeling is dat er begin 2020 beleid komt waarin dit duidelijk wordt.

Geef een reactie