Verduurzaming Amer warmtenetwerk

Gastbijdrage van Derk Jansen, namens stichting Reeshofwarmte.

Het Amer warmtenetwerk is officieel E.O.L. (‘end of life’, oftewel: overleden). Zoals jullie wellicht weten praat stichting Reeshofwarmte mee met een heleboel stakeholders over de verduurzaming van ons warmtenet.

Onze insteek is altijd geweest de leugens over duurzaam en restwarmte er uit, en zoals afgesproken dus echte duurzame warmte te leveren voor de eerlijke afgesproken  N.M.D.A. (Niet Meer Dan Anders) prijs.

Wat jullie mogelijk al gehoord hebben is dat de Amercentrale gaat sluiten. Dit kan in 2025 of uiterlijk in 2027 gebeuren. Wat erger is, is dat er nog steeds geen echt alternatief is en wij verwachten ook niet meer dat er een duurzaam alternatief gaat komen.

De plannen die er zijn voor geothermie zijn duurzaam en goed alleen maar voor relatief kleine stukjes van het warmtenet  (bijvoorbeeld de wijken Koolhoven / Witbrand). Hete grootschalige diepe geothermie (>120 graden) zit er voor het Amer warmtenetwerk niet in en het kan dus niet als vervanger worden gezien of centraal ergens op het warmtenet worden aangesloten. Ook ligt er nog een serieuze vraag omtrent de financiering, bij geothermie is het vooral moeilijk om de risico’s af te dekken en dat is een ding wat echt alleen door onze centrale overheid kan worden opgelost maar die subsidieert liever het verbranden van bomen.

Vervanging van de sluitende Amercentrale  ziet er helaas minder goed uit. Het enige serieuze initiatief wat er nu op papier staat is een grote biomassa centrale in Geertruidenberg en dus 100% bomen verbranden voor een warmtenet wat 30-50% van zijn erin gestopte energie permanent verliest.

Dit zien wij niet als duurzaam en/of toekomstbestendig. Het gaat immers direct stoppen als de subsidie vanuit het rijk stopt en schuift eigenlijk alleen het probleem een paar jaar op met een zeer discutabel duurzaamheid niveau. U moet zich voorstellen dat om dit warmtenet op temperatuur te houden en de mensen warmte te leveren er grofweg elk uur een grote bootlading boomsnippers moet worden gelost in de winter bij zo’n centrale (of elke 3-4 minuten een vrachtwagen). Dit zijn bizar veel bomen en dit is al niet meer verantwoord beschikbaar.

Wij vinden het niet juist en uiterst zorgelijk dat de gemeente nog steeds toestaat dat er huizen worden aangesloten op dit dode warmtenet. Ook liggen er plannen vanuit de landelijke klimaattafels bij de woningbouwcoöperaties om grootschalig aan te gaan sluiten op warmte wat hier in Tilburg (en Breda) dus aantoonbare dommigheid is.

Er zou eigenlijk actief en goed beleid door de ambtenaren moeten worden gemaakt om dit warmtenetwerk netjes en ordentelijk te laten ‘sterven’. Actief sturend beleid om dit netwerk te vervangen / op te knippen in delen waar het kan voor kleinere wel duurzame warmtenetten en andere delen mogelijk te elektrificeren.

We zullen iets moeten.  Als stichting geloven we al langer niet meer in de mooie dure warmtesprookjes en zijn benieuwd wat jullie er van vinden. Zou er interesse zijn om bijvoorbeeld met een straat of groep andere bewoners via een energie-coöperatie zelf iets te gaan ontwikkelen? Duurzame toekomstbestendige warmtenetten zijn maximaal 50 graden en dan zal je in huis een andere manier moeten hebben voor je warme water om te douchen of af te wassen. Verwarmen van je huis is met 50 graden prima te doen. Water moet 1 x per 14 dagen warmer zijn dan 60 graden om legionella te voorkomen. 50 graden is natuurlijk warm genoeg voor de dagelijkse douche.

Mocht hier interesse voor zijn: praat eens met mensen in je straat en laat ons het weten. Mogelijk kunnen we met CDER onze wijk energiecoöperatie kijken of we ergens een pilot kunnen doen. Duurder dan nu kan het immers niet worden en doordat alle kettingbedingen na onze gezamenlijke schikking door de gemeente zijn doorgehaald kunnen we nu echt gaan verduurzamen. Ons warmtenet is op papier nu (eindelijk) door de bijstook in de Amercentrale iets duurzamer dan een CV ketel thuis maar dat kan nog veel beter en wel toekomstbestendig zonder subsidies als je de juiste keuzes maakt.

Dat het grote 120-130 graden Amer transport warmtenetwerk onbruikbaar is voor duurzame energie wil niet zeggen dat we de warmtenetjes achter de onderstations in de wijk waar de temperatuur al veel lager ligt niet kunnen gebruiken !

Ook heb ik nog wat ander slecht nieuws, er komt mogelijk een grote Eneco open haard pal naast onze wijk op het industrieterrein om warmte aan een paar bedrijven en een klein beetje aan ons dode warmtenet te gaan leveren. Dit is iets wat we denk ik niet moeten willen en als er aanvragen komen te liggen moeten we proberen dat tegen te houden door middel van bezwaren i.v.m. stankoverlast, fijnstof en vrachtwagenbewegingen.

Mocht je bij Agristo of Fuji werken vraag dan even aan je directie of ze hier nog even goed over na willen denken. Het is een voortvloeisel van het krankzinnige Nederlandse subsidiebeleid en zou zonder deze subsidie (die WIJ allen betalen via onze stroom- en gasrekeningen) nooit van de grond komen. En iets verbranden voor energie gaat natuurlijk nooit duurzaam worden.

De energietransitie gaat voor spannende tijden zorgen. Zorg dat je, als je dat kunt, vast begint met het isoleren van je woning. De schoonste energie is degene die je niet nodig hebt en nu de warmtetarieven omhoog schieten is dat directe winst!  En de gemeente heeft hier een subsidiepot voor!

Leuk artikeltje! En dan te weten dat biomassa schadelijker is qua CO2 dan kolen (bron: Radio 1, uitzending 7 maart 2-19 rond 12.30u)!!

Geef een reactie