Week van de voedselbank in Tilburg

Vier tot en met negen juni 2012 is de Week van de Voedselbank. De naam doet een landelijke actie vermoeden. Het is echter het werk van Stichting Voedselbank Tilburg samen met Stichting Cre-EET. Het plan is wel om volgend jaar de Week in heel Brabant te organiseren.
Het doel van de actie is tweeledig: aandacht vragen voor voedselbanken, en geld inzamelen. Want dat is hard nodig.
“We moeten er flink aan trekken om elke week de pakketten gevuld te krijgen”, zegt Fons Pluyms, oprichter van Voedselbank Tilburg. “Het komt niet aanwaaien.” Hij steekt veel tijd in het onderhouden van de contacten met sponsoren.

Zijn voedsel krijgt hij van grote fabrikanten en supermarktketens. “C1000, Albert Heijn, vleesproducent Vion.” Het gaat om voedsel dat prima in orde is, maar niet geschikt is voor de supermarkt. “Zakken gezouten nootjes”, geeft hij als voorbeeld, “waar maar één gram teveel of te weinig in zit. Dat wordt afgekeurd.” Ook overschotten komen zijn kant op. “Oranje hagelslag”, zegt hij. “Als dat EK straks voorbij is, kunnen ze die niet meer verkopen.” Hoewel hij soms zijn voedsel met pallets tegelijk binnen krijgt, is alle hulp welkom.
Die hulp komt van Stichting Cre-EET, de drijvende kracht achter de Week van de Voedselbank. “We hebben allerlei acties deze week”, zegt Mariska Meulendijks, studente Event Management. “We hebben een dagje in de Plus gestaan, en mensen om een artikel uit hun mandje of winkelwagentje gevraagd. We hebben best veel gekregen, en als je dat omzet in geld, is dat behoorlijk wat.” Het is een extraatje bij het voedselpakket deze week. Ook hielden ze kooklessen, waar mensen tegen een kleine bijdrage aan mee konden doen. Alle inkomsten gaan naar de voedselbank. Eerder deze week hebben ze met de kinderen cupcakes versierd. “Dat was vooral heel gezellig.”

Naast de kerk aan de Thomas van Kempenstraat (bij de Ringbaan West) verzamelt zich een rij mensen, die straks hun voedselpakket op mogen halen. De drie dames en heer van Cre-EET voorzien de wachtenden van hapjes, Spaanse soep en rijst. In een klein zaaltje zijn de vrijwilligers druk bezig de pakketten klaar te zetten en weer aan te vullen. Mensen komen binnen via een ‘één in, één uit’-systeem. Anders wordt het te druk. Om te voorkomen dat het dringen wordt, zijn de cliënten verdeeld over vier blokken. “Mensen bepalen zelf wanneer ze hun pakket komen halen”, aldus Pluyms.

De Voedselbank Tilburg voedt wekelijks zo’n 300 monden. “Het is zwaar, maar mooi werk.” Pluyms weet hoe het is om bij een voedselbank aan te moeten kloppen. Zelf had hij in het verleden ook financiële problemen. “Maar daar ben ik weer uit gekomen, gelukkig.” Met hulp van instanties. “Je moet gewoon doen wat ze zeggen. Als zij zeggen: ‘je moet je auto de deur uit doen, want je kunt het niet betalen’, dan doe je dat. Anders kom je er niet bovenop.” Het geeft hem voldoening dat hij regelmatig mensen ziet die op eigen houtje weer verder kunnen. “Zoals vandaag”, zegt hij, “was er iemand voor de laatste keer. Hij heeft een goedbetaalde baan gevonden en redt het voortaan weer zelf. Dat doet me wat.”

Mooi initiatief.

Hebben jullie er een draaiboek voor gemaakt destijds met deze actie. Ik ben nu bezig om een actie op te zetten in het midden van het land Woudenberg Scherpenzeel Renswoude Veenendaal. Alleen zou willen weten of er een draaiboek van is.

RTV Utrecht zend dit jaar de actie niet uit heb nu wel regionale radiozenders benaderd

Maar een draaiboek van zo’n gelijksoortige actie zou xoh zijn.

Bij voorbaat dank voor u medewerking hieraan.

Met vriendelijke groet
Namens voedselbank Woudenberg Scherpenzeel

Jacco van den Essenburg
De Ruyterlaan 14
3931 XB Woudenberg
0647016035
jevandenessenburg @gmail. com

Geef een reactie