Aandacht voor jongeren in de Reeshof

2016-01-27 Heyhoef Bibliotheek Reeshof WijkcentrumIn vergelijking met andere stadsdelen van Tilburg wonen er in de Reeshof – met bijna 50.000 mensen – relatief meer gezinnen met kinderen en veel meer jongeren. De laatste jaren is het aantal meldingen van overlast waarbij jongeren zijn betrokken toegenomen. Om te weten te komen waardoor dit komt gaan twee organisaties – het Jongerenwerk R-Newt van ContourdeTwern en Buurtsport – met jongeren in gesprek.

Deze organisaties gaan samen met de jongeren kijken waar speelvoorzieningen omgezet kunnen worden naar jeugdvoorzieningen, zoals sportveldjes of een skatebaan. Daarbij worden ook leerlingen betrokken van de twee middelbare scholen in de Reeshof. In overleg met lokale ondernemers en scholen wordt gekeken welke gebouwen en ruimtes die leegstaan gebruikt kunnen worden voor overdekte jeugdvoorzieningen.

Bovendien zijn er tijdelijk twee speciaal opgeleide jeugdboa’s ingezet. (Boa – Buitengewoon opsporingsambtenaar). Een jeugdboa heeft specifieke kennis van de straat- en de jongerencultuur en is in staat om goed met jongeren te praten. De boa’s moeten er uiteindelijk voor zorgen dat, door samenwerking met partners als het jongerenwerk en politie, de jeugdoverlast in de Reeshof omlaag gaat. Door de inzet van de jeugdboa’s wordt ook gewerkt aan de kloof tussen jong en oud, waarmee de sociale samenhang en het veiligheidsgevoel worden vergroot.

Om de tolerantie tussen bewoners en jongeren te verbeteren is gestart met het programma R-Connect. R-Connect staat voor ‘verbinden met resultaat’ en is een methode die ontwikkeld is voor zorgorganisaties om mensen beter samen te laten werken.

Volgens het stadsbestuur kan deze methode worden ingezet om jongeren als vrijwilliger in te zetten bij het oplossen van conflicten in de wijken van de Reeshof waarbij andere jongeren zijn betrokken. De overlast wordt daardoor minder en jongeren en buurtbewoners krijgen meer begrip voor elkaar. Het is de bedoeling dat buurtbewoners ook zelf gaan meedenken over de oplossing van het probleem dat zij ervaren in plaats dat zij een melding maken en het probleem bij een instantie wegleggen.

Bron: Gemeente Tilburg | R-Connect

Wat een gelul!!!
Ook ik woon in de Reeshof en mijn kinderen geven geen overlast want die fietsen recht naar huis om hun huiswerk te maken en s`avonds nog even op de bank of gezellig samen eten.
De overlast wordt gecreerd door veelal Marcokaanse jongeren die ook de oudjes lastig vallen die boven het reeshof winkelcentrum wonen.
Met deze jeugd moet je niet praten, en al zeker niet nadat ze hun eigen honk total loss hebben geslaan.
Ook mijn dochters worden lastig gevallen als ze via de reeshof dijk uit school komen, dit is geadresseerd aan de wijk agent, volgens hun advies moet ik bellen en adreseeren bij hun. Nu maar hopen dat hun er eereder bij zijn dan Ik!!!
Inmiddels is het wat rustiger op de reeshof met hang jeugd maar ik ben die werk groepjes and geld verslindende inzet meer dan beu.
Ben zelf opgeroeid in de stockhasselt waar we Wagnerplein bende hadden en daar werd ook niet gepraat.
Ik hoop dat niet escaleert

Geef een reactie