Armoedebeleid en uitstel invoering NOMA

Armoede20is20onrecht2.jpg.h170.jpg.280In de commissie Sociale Stijging van maandag 17 juni werd lang gepraat over het armoede-beleid van de komende jaren. Zo lang zelfs, dat er geen tijd meer was voor de tweede helft van de discussie, zodat deze op maandag 24 juni wordt voortgezet. Het belangrijkste document dat bij de discussie hoort, is de ‘Armoedemonitor‘, waarin uiteen wordt gezet hoe het met de armoede in Tilburg is gesteld. Uit de Armoedemonitor blijkt onder meer, dat 10,6% van de Tilburgers van een minimuminkomen moet rondkomen en dat 13,1% van de minderjarige kinderen in een gezin woont met een inkomen op het minimum. Ruim de helft, 56,1% betreft alleenstaanden en daarvan heeft 33,9% één of meer inwonende kinderen.

Het armoedebeleid in Tilburg hangt direct samen met NOMA (Nieuw Organisatie Model Arbeidsmarktbeleid) dat oorspronkelijk per 1 juli 2013 zou worden ingevoerd. Dit nieuwe beleid van Sociale Zaken, dat de sociale uitkeringen in Tilburg regelt, moet ervoor gaan zorgen dat meer mensen worden geholpen naar werk, al dan niet betaald, en dat minder mensen aan de kant blijven staan zonder zicht op verbetering van hun situatie.

Maar op het laatste moment blijkt nu, dat NOMA niet per 1 juli aanstaande kan worden ingevoerd. Wethouder Auke Blaauwbroek zei hierover in de commissie:

“Wij zijn klaar om Noma in te voeren, zij het dat er een Sociaal Akkoord van het Rijk ligt, dat in de weg staat. We weten daardoor nu nog niet wat de gevolgen zijn voor de sociale werkvoorziening. Daardoor kunnen we nu NOMA nog niet invoeren. Want dat leidt tot gedoe. Als we NOMA nu zouden invoeren, brengt dat reuring en reorganisatie met zich mee. En als daarna blijkt dat we vanwege het nieuwe Sociaal Akkoord van dit kabinet opnieuw moeten reorganiseren, geeft dat opnieuw gedoe. Daarom willen we graag de oude trajecten voorlopig door laten lopen, zodat onze cliënten niet in onzekerheid geraken. Wel hebben we al begeleidings-trajecten ingezet die vooruit lopen op NOMA. Ik denk dat we daar goed aan hebben gedaan en het zou zonde zijn om al het werk dat we verzet hebben weer terug te draaien.”

De onduidelijkheid zit met name in de vraag of er schaalvergroting van de sociale werkvoorziening moet komen. Dat zou betekenen dat de gemeentelijk werkbedrijven in de regio moeten worden samengevoegd. Auke Blaauwbroek voegde er nog aan toe: “Ik kom er zelfs eerder voor terug van vakantie. Dus in de eerste commissie van augustus kan ik meer duidelijkheid geven. Het kabinet wil de Participatiewet per 1 januari 2015 invoeren, maar als we NOMA eerder kunnen invoeren is dat wenselijk en lijkt me dat wel mogelijk.”

De discussie over dit voorstel wordt op maandag 24 juni vanaf 15.00 uur gevoerd. Deze vergadering is openbaar.

 

Geef een reactie