Destijds: 1932 Oplichters in de Elzenstraat

Een onbekende fotograaf legde deze dubbele etalage aan de Elzenstraat 25 vast zo rond 1932. Gezien de kwaliteit, thema en scherpte van de foto kan de fotograaf heel goed Schmidlin zijn.

We zien hier een winkel annex groothandel die blijkbaar ‘schreeuwerige’  reclame maakte voor Japanlakken (een gewilde  glanslak) waarschijnlijk geproduceerd door  ene van Schaik. Een niet veel voorkomende naam in Tilburg, slechts 1 persoon volgens de adressengidsen in die jaren, een inspecteur van Politie. Maar niets is wat het lijkt. Uitgebreid krantenonderzoek leert het volgende:

Johan van Schaik en zijn dienstbode Maria J.K. deden zich voor als man en vrouw. In werkelijkheid waren zij oplichters, die veel mensen grote sommen geld aftroggelden. In 1932 en 1933 was het crisis en heel veel mensen zochten werk. Daarvan maakten ze handig gebruik, door werknemers te werven – tegen lonen van hfl 7,50 tot  hfl 12,00 per week – die dan wel eerst een borg moesten betalen ‘als blijk van vertrouwen’. Die borg bedroeg 200 à 250 gulden.

Ze vertelden hun slachtoffers dat ze een verffabriek hadden en de zaken heel goed liepen en dat ze veel bezittingen hadden. Ook de makelaar, van wie ze het pand aan de Elzenstraat 23 en 25 huurden, werd op deze manier opgelicht.
En daar bleef het niet bij. De Vereenigde Verffabrieken uit Tiel en diverse leveranciers van goederen en huisraad werden op dezelfde manier opgelicht. Huurkoop zonder afbetalen en borgstellingen op goederen waarop Van Schaik geen eigendomsrecht had.

Klein gedeelte uit het lange rechtbank artikel in de Nieuwe Tilburgsche Courant van 24 februari 1933

De Nieuwe Tilburgsche Courant van 24 februari 1933 deed uitgebreid verslag van het proces voor de rechtbank van Breda, waar in ieder geval acht slachtoffers hun verhaal deden.

Johan van Schaik kwam oorspronkelijk uit Amsterdam, waar hij al eerder als oplichter aan de slag was geweest. Hij kreeg twee jaar gevangenisstraf. Zijn compagnon Maria J.K. hoorde 10 maanden tegen haar eisen.

Onder de gedupeerde zat ook een autohandelaar. Nog steeds is het kenteken te vinden van de auto waarmee van Schaik zijn potten verf rondbracht naar diverse markten in Nijmegen, Tilburg en Breda:  N-33669

Geef een reactie