Destijds: 1969 Schouwburgring

We zien hier een foto vanuit de toren van de Heikese kerk, genomen in mei 1969. We kijken  recht op de nieuwe flats aan de Schouwburgring, waarvan de laatste pas net in 1968 in gebruik zijn genomen.

De Schouwburgring was onderdeel van het 72-miljoen plan  (oftewel achtjarenplan) uit 1959 waarin grootscheepse plannen waren afgesproken om Tilburg aan te pakken. Dat ging niet zonder slag of stoot: “Na zes avonden delibereren keurde de gemeenteraad op 11 februari 1959 de begroting voor dat jaar (en daarmee impliciet ook het ‘Achtjarenplan’) zonder hoofdelijke stemming goed.

Knipsel uit ‘De Tijd De Maasbode’ van 12 februari 1959.

Dat was kennelijk belangrijk nieuws, want reeds de volgende dag berichtte het landelijk verschijnende katholieke dagblad De Tijd hierover met een artikel getiteld: ‘Achtjarenplan moet wolstad stedelijke allure geven. Niet langer een natuurreservaat van Brabantse inboorlingen.’ “Zo werd er indertijd dus gedacht over de (toen) achtste stad van ons land.” Aldus Rob van Putten in het artikel ‘Uitbreidingsplannen en wederopbouw 1940-1965 (2007)’.

Onderdeel van het plan waren: Hooggelegen spoor en daardoor een nieuw station, bredere wegen, een cityring rond het stadscentrum, aanleg Schouwburgring, bouw nieuw stadhuis, bouw van een kantongerecht, aanleg van twee industrieterreinen, Kraaiven in Noord en Loven in het oosten van Tilburg. Ook een nieuw ziekenhuis (Tweesteden) en diverse scholen waren onderdeel van het plan.

Architect Postma tekende voor de flats aan de rechterkant.  Op de achtergrond zien we de kerk van Sint Anna die in 1973 gesloopt werd.

Geef een reactie