maandag 11 december 2023

6 gedachten over “Hoe de Tilburgse raad het debat heeft gesmoord.

  1. Hopelijk gaat de Raad zelf de eigen werkwijze evalueren en komt met tot de conclusie dat het nauwelijks voeren van een dicussie niet bijdraagt aan een kritische blik op dat wat het college en coaltiepartijen graag wil.

  2. als voormalig medewerker van het oude lott snap ik je helemaaL
    ik heb toen menig maal bij een raads of commissie vergadering mogen zijn
    vroeger wisten de commissie leden alle ins en outs daar heb ik mij toen wel eens over verwonderd
    tevens een groot compliment voor hen
    zoals je al schrijft is ook het politieke klimaat na 2018 veranderd
    geen openheid meer geen discussie want vooral een politieke partij wilde niet
    om anderen vooral oppositie partijen de wind uit de zuilen tenemen
    met als gevolg het verlies van 2 zeer goede en bedreven wethouders

  3. Hmmm, tsja. In hoeverre is de gemeenteraad nog iets anders dan stemvee van het College, of een podium van volksmenners en baantjesjagers? Nu heeft Paula zeker een punt over de nieuwe opzet die discussies dooddrukt. Maar zit het niet dieper? In een politieke cultuur die steeds oppervlakkiger en inhoudslozer wordt? Hetzij klapper, hetzij schreeuwers. Hoe kan de inhoud terug gebracht worden?

  4. Met 4 jaar ervaring als burgerraadslid heb ik geen ervaring met het eerste systeem van commissies. Toch heb je denk ik en punt over de risico’s die het nieuwe systeem heeft met het loslaten van de commissies en wat dit betekent voor de know how van (burger) raadsleden.

    Maar verder kan ik me niet vinden in de toonzetting en boodschap van dit stuk. Je haalt voorbeelden aan die weinig met voorgaande te maken hebben, legt verbanden die er niet zijn en bovendien staan er gewoon onwaarheden in over hoe het proces nu dan wel verloopt.

    Laten we de gezonde discussies blijven houden over hoe we ervoor zorgen dat politiek in de gemeenteraad levendig en kwalitatief overeind blijft. Daar hoort kritiek bij en ‘agree to disagree’, maar niet ieder besluit wat niet bevalt te framen naar: het systeem is rot…

  5. Helemaal mee eens Paula. De afgelopen periode mocht ik burgerraadslid zijn, zoals dat nu zo mooi heet. Raadslid? Nee, commissielid, ook niet. Je steekt enorm veel tijd in gedegen voorbereidingen moties, besprekingen, bijeenkomsten in wijken en buurten en voor de idealist moet de waardering dus vooral van de burgers komen.
    De opzet van de vergaderingen zijn echter totaal kapot geregeld, spreektijden, wanneer wel of niet over iets gesproken gaat worden en hoeveel partijen dat willen. Voor ons publiek, de burgers waar we het voor doen is er geen touw aan vast te knopen.
    Wij de idealisten van een kleine fractie krijgen er omgerekend 75 cent per uur voor uitgekeerd, met dank aan de meerderheid van de raadsleden. Een aan het eind van de 4 jaar een bossie bloemen, Dègge bedankt zèèt, dè witte.

  6. We zijn het vaak oneens -iets dat mag omdat meningen nu eenmaal uiteen lopen- over tal van zaken, maar dit is een gefundeerd stuk waar de Raad zich eens op mag stuk bijten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *