Industriepark naar Moerenburg

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.

Foto: John Geerts

Een unieke kans voor de stad noemt de coalitie van D66, GroenLinks, VVD en CDA hun nieuwste plan: de herontwikkeling van landschapspark Moerenburg tot een hoog technologisch industrieterrein.

De onderhandelingen met het voormalige Somerset Capital Partners, inmiddels omgedoopt tot Intospace, zijn reeds in een afrondende fase. SCP heeft eerder al eind 2018 een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een distributiecentrum (dc) aan Kempenbaan Oost. De bouw van een dergelijk dc op deze locatie, met ontsluiting op Koningshoeven, vindt het college niet gewenst. Omdat geen weigeringsgronden waren aan te dragen, is de omgevingsvergunning op 4 augustus 2020 verleend.

Dit betekent dat Intospace zo’n distributiecentrum hier mag bouwen. De futuristische ontwerpen staan al geruime tijd op de site van Intospace, met de mededeling dat deze hallen te huur zijn. Het college is echter het afgelopen jaar met Intospace in gesprek geweest. In april 2021 zijn mogelijke andere scenario’s bedacht voor Kempenbaan-Oost en tegelijk ook voor Wijkevoort, het groene landschapspark aan de zuidwest kant van Tilburg, bij Reeshof en Hulten.

Foto: John Geerts.

Het college en de coalitiepartijen willen dat groene cultuurlandschap Wijkevoort ontwikkelen als modern industrieterrein, geheel tegen de wensen in van de bevolking en de oppositiepartijen. Tot en met de verkiezingen blijven de bewoners in het stadsdeel actievoeren tegen de coalitieplannen. Een Raad van Stateprocedure tegen dat besluit loopt momenteel ook nog. Tegenstanders van de ontwikkelingen in Wijkevoort wijzen er op dat deze groene akkers tot een prachtige parkachtige omgeving kunnen worden omgetoverd, met bijvoorbeeld stadslandbouw.

Intospace heeft van het college in de onderhandelingen rond de Kempenbaan een lucratieve bouwclaim kunnen bedingen op hectaren grond in Wijkevoort, maar de projectontwikkelaar zelf bouwt liever aan de oostkant van de stad, dichter bij al bestaande industrie, dichter bij de luchthaven van Eindhoven.

Moerenburg is dan een perfect alternatief, menen de coalitiepartijen die daarmee dit collegeplan van harte ondersteunen. Moerenburg ligt immers vlak bij industrietrrein Loven, aan het kanaal, is omgeven door snelwegen en op een steenworp van de goederenspoorlijn naar China. De ontsluiting voor vrachtverkeer via de oostelijke randweg is zonder problemen aan te leggen, is de gedachte.

Kortom: niet Wijkevoort, maar Moerenburg wordt nu namens de coalitie de gewenste industriezone voor hoogwaardige distributie en net als bij Wijkevoort willen de vier politieke partijen er dan een groen sausje overheen gieten zodat de toekomstige hallen minder zullen opvallen van de kant van Jeruzalem. Het huidige Wijkevoort heeft in alles veel weg van het toenmalige Moerenburg. Landbouw, boerderijen, recreatie en lange wandelpaden door een groen voormalig agrarisch gebied. Moerenburg had daar bovenop nog een groot nadeel: het werd (en nu nog) misbruikt door sluipverkeer.

Verder zijn beide mooie landschappelijke gebieden inwisselbaar, zou je zeggen. Waarbij Wijkevoort momenteel al meer te bieden heeft dan Moerenburg een aantal jaren geleden. Moerenburg heeft echter de afgelopen decennia met steun van de gemeente een prachtige ontwikkeling mogen doormaken. Wandelaars kunnen er nu de stad ontvluchten en op een terras een glas drinken, anderen kunnen zich uitleven op fiets en bij het joggen.

Foto: John Geerts

Daarom zal bovenstaand het door mij compleet verzonnen fictief scenario natuurlijk en volkomen terecht (momenteel nog) geen werkelijkheid worden. Al was het maar omdat bijna de hele stad, de complete gemeenteraad gesteund door tal van werkgroepen, en dus zelfs de coalitiepartijen D66, GroenLinks, VVD en CDA, zich onmiddellijk fel tegen dit soort ontwikkelingen zullen verzetten.

Dat is waarom Wijkevoort niet inwisselbaar is met Moerenburg. Terwijl we als stad ook daar aan de westkant van onze gemeente een prachtige ‘uitloop’ naast een stadsdeel met 50.000 Tilburgers en ten behoeve van talloze mensen, ook uit de nabije omgeving, kunnen ontwikkelen. Met als bijkomend voordeel dat we als gemeente genoeg wettelijke stikstofruimte overhouden waarmee we in onze stad de duizenden noodzakelijke extra woningen kunnen bouwen.

Voor veel Tilburgers, behalve de mensen uit Reeshof en de gemeente Gilze Rijen, is Wijkevoort merk ik in deze verkiezingstijd tot mijn verbazing, nog steeds een ‘ver van mijn bed show’. Terwijl je het hebt over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. De coalitie ontneemt hen een nu nog geweldig groot groen natuurgebied waar we allerlei mooie natuurlijke, klimatologisch noodzakelijke, ontwikkelingen kunnen doorvoeren.

Rechtvaardigt de louter economische blik van coalitie en college de vestiging van een industriegebied daar omdat het in hun ogen een unieke kans is? De tegenstanders van de ontwikkelingen in Wijkevoort hebben daar gesteund door de oppositiepartijen toch wel een heel andere kijk op. Zij willen in hun ‘achtertuin’ dezelfde kansen krijgen als die destijds in Moerenburg werden gegeven aan de mensen die daar een landschapspark wilden ontwikkelen.

Behoud van natuurwaarden in Wijkevoort en het scheppen van een gezonde leefomgeving zijn immers ook van groot belang voor iedereen aan de westkant van onze gemeente. Voor alle mensen die na een drukke werkdag hun stad even willen ontvluchten om te fietsen, te joggen of op een terras neer te ploffen.

Het is ronduit asociaal dat gemeente Tilburg het plan Wijkevoort blijft doorzetten ten koste van Gilze- en Hultenaren. Dat zijn namelijk de mensen die dagelijks tegen de blokkendozen aan zullen moeten kijken en die een mooi stukje Brabants landschap kwijt zullen raken.

Verder is het absurd dat zulke plannen nog steeds doorgang kunnen vinden in deze tijden waarin we eindelijk het cruciale belang inzien van bescherming van natuur, landschap en biodiversiteit.

Heel, heel jammer dat er dan een foto van Roadburn bij geplaatst is. Dat festival heeft niks met het artikel te maken en brengt onze stad alleen maar positiviteit.

Komende generaties zullen in dankbaarheid terugkijken op de inventieve sloop van de Tilburgse leefomgeving door deze coalitie. Vooruitgang? Er valt in Tilburg wat te kiezen!

Geef een reactie