Tweede pinksterdag was in vele opzichten een prachtige dag. Brabant pakte massaal de fiets, en in en om Tilburg waren verschillende tochten uitgezet. Met veel inzet was er het nodige georganiseerd aan het begin van de Week van de Biodiversiteit. Natuurlijk allemaal vrijwilligerswerk, dus hopelijk vergeven de fietsers hen de schoonheidsfoutjes.
Het begon natuurlijk al met prachtig weer. Irma en Godelieve gingen voor Transition Town Tilburg op weg. Ze dachten zelf in twee uur het rondje te kunnen fietsen, en vergisten zich daar schromelijk in. Er waren zóveel leuke contacten dat ze later op hun ‘pittenstop’ (er was een appeltje voor iedereen) aankwamen dan verwacht. De appeltjes waren er al snel doorheen, en we hebben we mensen informatie kunnen geven over Transition Town en hoe je met gezamenlijke projecten tot een minder energie plan in de stad kunt komen. Na 5 minuten fietsen in Moerenburg namen we eerst een kijkje bij Linde en Paul, die een tocht hadden uitgezet. Bij manege Hooijen was het verzamelpunt. Zo vertelden ze op verschillende punten iets over biodiversiteit in en rond de stad en de tocht voerde richting Peerke Donders Paviljoen. De nieuwe bewoners van Broekstraat 4 waren er ook bij. Natuurlijk raakten we met hun in gesprek over de plannen voor hun huis en de theeschenkerij waar ze hun gasten willen laten kennismaken met groente en fruit uit eigen tuin. Voorlopig is het nog toekomstmuziek, maar een start met de verbouwingsplannen is gemaakt!
De andere fietstocht waar ik hier mee over kan vertellen, voerde langs verschillende bedrijven en activiteiten in het buitengebied.
Helvoirt groenprojecten: Daar stonden Wendy en Olga van Wonka Kookt broodjes te smeren. We hadden het idee dat er niet veel belangstelling voor zou zijn, maar er waren 170 lunchpakketten besteld! Er was een rondleiding op het bedrijf en Ruud liet de sedum matten zien die op Tilburgse daken worden gelegd. De planten houden vocht vast en de bloemetjes zorgen op de daken ongemerkt dat vele soorten insecten in de stad zich hier thuis voelen. Prachtige oplossing voor meer biodiversiteit in de stad.
Bij De Gaarde was een picknick in Berkengaarde, waar steeds meer woninkjes ter voorbereiding op de sloop anti kraak bewoond worden. In één van de voortuintjes zagen we rabarber en kropjes sla. Wat een idee! Een tuin zo inrichten dat je er meer uit kunt eten.
Bij De Gaarde konden kinderen een spel doen, beestjes onder een vergrootglas bekijken en lekker in het gras liggen. Verderop werd de picknick door een grote groep mensen bezocht. De accordeonmuziek en het zonnetje maakte dat de mensen lang bleven zitten aan de tuintafels. Daar wilde je gewoon blijven vanwege de sfeer. Op een heel eenvoudige manier is dat precies wat De Gaarde voor ogen heeft: verbinding scheppen. Daarna fietsten we met een grote bocht naar De Dobbelhoeve, de biologische winkel van melkveehouder Cees van Roessel. Het was druk in de winkel, waar iedereen stukjes kaas stond te proeven en zich verbaasde over de grote sortering lokale producten. Ook op dit adres was het weitje beschikbaar voor de lunch, en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Ondertussen deelden we appeltjes en folders uit over het initiatief Goei Eete. We benaderen hiermee zoveel mogelijk consumenten om mee te doen. Bij voldoende belangstelling gaat een werkgroep starten om te regelen dat lokale producten bij mensen thuis terecht komen. Als laatste tussenstop gingen we bij Anneke Scholte langs, die workshops geeft over tuinieren en wandelingen organiseert, bijvoorbeeld ‘Eten uit de berm’ (workshops Van Naturen).
Op deze dag nam ze bezoekers mee om de natuur écht te beleven met de zintuigen. Zo gaat de natuur vanzelf meer voor je leven. Uiteindelijk waren we bij onze picknicktafel. Het was een komen en gaan van families en mensen die betrokken waren bij deze fietstocht. Judith van Loon kwam langs, die de PR rond de Biodiversiteitsweek heeft georganiseerd. Natuurlijk bespraken we met elkaar hoe we ook ná de biodiversiteitsweek meer aandacht kunnen vragen voor natuur en milieu. Aan tafel kwamen we ook de familie tegen die Kinderopvang Tierelier heeft opgezet. Daar wordt kinderopvang op de boerderij aangeboden en er is veel belangstelling voor. Ook organiseren ze schoolexcursies voor 4-12 jaar, om kinderen vertrouwd te maken met de natuur. Het is een prachtig aanbod vlakbij de stad, en je zou willen dat er meer van dit soort initiatieven kwamen. Godelieve en Irma streken aan het eind van de dag nog even neer bij Zomerlust, en vroegen zich nieuwsgierig af hoeveel mensen er de volgende dag bij het eetinitiatief zouden komen.
Na de fietstocht en door de flyer Goei Eete waren verschillende mensen nieuwsgierig naar Transition Town en schoven de volgende dag aan bij de vegetarische maaltijd van Charles Waagenaar. Na de heerlijke wokmaaltijd met verse groenten en als toetje boerenyoghurt met een toefje bio jam deden we een rondje: wat heb jij met lokaal voedsel?