Mezzo is de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. Deze vereniging richt zich samen met haar ruim 330 regionale en lokale lidorganisaties op belangenbehartiging en ondersteuning van mantelzorgers en de vrijwilligerszorg. In Tilburg zijn meerdere organisaties bij Mezzo aangesloten, zie de website van Mezzo voor een overzicht.
Regelmatig doet Mezzo verslag van hoe de transities, landen bij mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg en Jeugdzorg. Mezzo werkt landelijk en lokaal samen voor de informele zorg en beantwoordt vragen van mantelzorgers via de Nationale Mantelzorglijn. Via het Meldpunt Mantelzorg geven mantelzorgers aan, wat er voor hen, positief en negatief, is veranderd. Zo delen mantelzorgers, zorgvrijwilligers, gemeenten en organisaties voor informele zorg hun ervaringen met de hervormingen in de zorg met Mezzo.
Recent onderzoek van Mezzo toont aan dat 80% van alle mantelzorgers zich zorgen maakt. Dit aantal is onveranderd gebleven ten opzichte van de voorlaatste peiling in december 2014. Mensen lopen vast door slechte communicatie en informatievoorziening door de verantwoordelijke instanties. Daarom de oproep van Mezzo na dit eerste kwartaal van 2015: maak mantelzorg mogelijk in plaats van moeilijk. Mezzo hoort van mantelzorgers dat het vaak onbekend is welke zorg hun naaste in de loop van 2015 gaat krijgen. Gemeenten geven hierover nog geen uitsluitsel. En dat geeft
onrust. Er is bovendien irritatie: mantelzorgers zijn dagen aan het rondbellen: naar de gemeente, zorgaanbieders, verzekeraars, SVB of CAK voor de juiste informatie. Instanties geven geen duidelijkheid, geen betrouwbaar antwoord en verwijzen onderling niet goed door. Gemeenten sturen mantelzorgers naar Mezzo met de vraag of zij in aanmerking komen voor mantelzorgwaardering. Dit betekent dat gemeenten onvoldoende weten dat zij de mantelzorgwaardering moeten regelen en daarvoor budgetten ter beschikking hebben. Juist deze regelzaken ervaren mantelzorgers als belastend.
Het merendeel van de respondenten (ongeveer 60%) meldt dat gegevens bekend zijn bij de gemeente, maar heeft het gevoel dat de gemeente onbekend is met zijn of haar achterliggende verhaal. Dit percentage is ongeveer even hoog als eind 2014. Mantelzorgers geven aan dat zij het belangrijk vinden dat de gemeente hun inzet en unieke situatie serieus neemt. Mantelzorgers hebben goede informatie nodig en willen dat er rekening gehouden wordt met hun (mantel)zorgsituatie.
Naast het gebrek aan informatie speelt als tweede kopzorg dat mensen financieel in de problemen komen. Onder andere door de verhoging van de eigen bijdrage en de invoering van de kostendelersnorm. Sommigen houden weinig meer over om van te leven. De kopzorgen rondom slechte communicatie en financiële problemen staan mantelzorgers in de weg om de zorg te bieden. Daarom roept Mezzo in deze trendrapportage op om mantelzorg mogelijk te maken in plaats van moeilijk.
De feiten over mantelzorg en vrijwilligerszorg
– Iemand met mantelzorgtaken zorgt minstens acht uur per week en/of voor een periode van minimaal drie maanden voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste.
– Nederland telt 3,5 miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur.
– 2,6 miljoen mantelzorgers verlenen intensief en/of langdurig hulp
– 450.000 mantelzorgers zijn zwaar of overbelast als gevolg van hun mantelzorgtaken
– In Nederland zijn 420.000 vrijwilligers actief in de zorg. 25.000 mensen zijn vrijwilliger voor Vrijwillige Thuishulp, Buddyzorg, Vriendendienst of Georganiseerde Burenhulp
– Zij helpen naar schatting 34.500 hulpbehoevenden en mantelzorgers