Proefdieren in Tilburg-Noord, gemeente Tilburg schuift opnieuw alles naar het Rijk

In augustus van dit jaar zijn er vanuit de gemeenteraad opnieuw vragen gesteld over de proefdieren, waaronder apen uit Afrika en China, die worden verhandeld via het bedrijf Hartelust in Tilburg – Noord. Hiervoor waren deze keer twee aanleidingen. Enerzijds de risico’s op de overdracht van virussen, zoals met Covid-19 (Corona) is gebeurd.

Anderzijds het feit dat er sinds 1 juli 2021 een nieuwe Wet op Dierenwelzijn is ingevoerd. Deze wet verplicht de houder van dieren om te zorgen voor een huisvesting waarin dieren een zo natuurlijk mogelijk bestaan kunnen leiden.

In de beantwoording van vragen vanuit de gemeenteraad schrijft het College het volgende:
De Nederlandse gemeenten hebben geen taak in de handhaving op dierenwelzijn bij bedrijven en instellingen. Dit valt rechtstreeks onder verantwoordelijkheid het Rijk. De uitvoering, toezicht en handhaving wordt uitgevoerd door de NVWA: Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. 
Wij hebben, als gemeente Tilburg, een kritische houding inzake de handel in dieren en gebruik van proefdieren. Zoals u weet hebben we dit mede op verzoek van de gemeenteraad opgenomen in een brief aan de minister van LNV: Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In de bijlagen vindt u de door ons college verstuurde brief aan de minister van LNV en de ontvangen reactie.

Dat neemt niet weg dat wij als gemeente op dit terrein geen bevoegd gezag zijn en dus ook geen regels kunnen maken, veranderen of handhaven. Dit alles ligt bij het Rijk. Als u over deze zaken vragen hebt of beleid gewijzigd zou willen zien, dient u zich te richten tot de betreffende minister of de tweede Kamer. Ook belangenorganisaties en pressiegroepen voor dierenwelzijn richten zich tot deze twee partijen.

Echter, de brief aan de minister van LNV is meer dan een jaar oud: van februari 2020, en ook het antwoord van de Minister, Carola Schouten, is van meer dan een jaar geleden: mei 2020. Beide brieven zijn dus van ver voor de invoering van de nieuwe Wet Dierenwelzijn.

Een lichtpuntje in deze brief van de Minister is wellicht dat er steeds meer techniek voorhanden is waardoor dierproeven geheel niet meer nodig zijn. Maar zolang de politiek op zijn en haar handen blijft zitten, is het aan de inwoners om het initiatief te nemen.

Dat kan bijvoorbeeld door op de website van de NVWA een melding te doen. De NVWA, Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit kan naar aanleiding van een melding gaan controleren of de dieren goed behandeld worden. Als er reden of aanleiding voor is, kan de NVWA een bedrijf zelfs sluiten en de dieren in beslag nemen.

Geef een reactie