Real Work BV: faillissement aangevraagd – CDA stelt vragen over verleende subsidie

Het bedrijf Real Work B.V., met een hoofdkantoor in Zwolle, kondigde begin dit jaar aan dat het 150 werkzoekenden in dienst wilde nemen. Real Work noemt zichzelf op haar website “een jong dynamisch bedrijf, dat op een geheel nieuwe, verfrissende wijze, een verbinding tot stand brengt tussen werkzoekenden, het bedrijfsleven en opdrachtgevers.”

Real Work heeft via de Gemeente Tilburg een kleine twintig mensen te werk gesteld die uit de bijstand kwamen. Hiervoor heeft de Gemeente Tilburg in december aan Real Work een voorschot betaald van €200.000,-. 

Het CDA, dat al eerder vragen stelde over de overeenkomst met het bedrijf en ook het contract met Real Work heeft mogen inzien, stelt nu vragen aan wethouder Auke Blaauwbroek, nu blijkt dat Real Work betalingsproblemen heeft. De vragen die fractie-voorzitter Marcel van den Hoven heeft gesteld zijn:

1. De Gemeente Tilburg heeft in december aan Real Work een voorschot betaald van € 200.000. Kan dit voorschot op korte termijn, direct of indirect via de Curator worden teruggevorderd?

2. Zijn er naast het voorschot nog andere kosten voor de vestiging van Real Work door de Gemeente Tilburg gemaakt?

3. Expliciet is door het CDA gevraagd of de financiële positie van Real Work een voldoende waarborg biedt voor de continuïteit van het bedrijf. Dit naar aanleiding van het feit dat de salarissen in de Gemeente Arnhem over de maand november 2013 door Real Work te laat zijn uitbetaald. De wethouder heeft toegezegd dat de financiële positie van Real Work valide is. Hoe is het financieel onderzoek verlopen? Zijn er accountantsverklaringen door de Gemeente Tilburg opgevraagd?

Er blijkt weinig speurwerk voor nodig om de vraag over de financiele postitie van Real Work te beantwoorden. De Werkgroep Meldpunt Misstanden Uitkeringen (MMU) uit Overijssel heeft in het afgelopen jaar al vaker klachten gekregen over Real Work en ook de gemeenten Arnhem en Almelo hebben flink in de buidel getast omdat zij dachten dat Real Work zou helpen om mensen uit de bijstand aan een baan te helpen.  Op de Facebook-pagina van het MMU staat daarover een flink relaas te lezen, met veel ervaringen van mensen die via dit bedrijf aan de slag zijn gegaan.

Vrijdag 7 februari heeft Real Work B.V het faillissement aangevraagd.

“Bedrijf was lege huls.”

Realwork heeft afgelopen vrijdag zelf het faillissement aangevraagd. De verwachting is dat de rechtbank het faillissement dinsdag definitief uitspreekt. Er worden al langere tijd vraagtekens bij de werkwijze van het bedrijf gezet. Zo lukte het in oktober al niet om maandsalarissen uit te betalen. De gemeente Almelo moest toen voor de kosten opdraaien.

Het lijkt er volgens fractievoorzitter Isa Kahraman van het CDA in Rijssen-Holten op dat Realwork maandenlang het ene financiële gat met het andere heeft gevuld. Kahraman zegt dat er “helemaal geen werk was bij Realwork en dat het bedrijf een lege huls was.” De werklozen die via Realwork eventjes een baan hadden zullen weer de bijstand ingaan.

Faillissement Realwork kost gemeenten honderdduizenden euro’s

Bekijk de video in HD op YouTube http://youtu.be/IJ4H1VFDZ9Q

Op 23 oktober 2013 verscheen er een artikel in De Gelderlander met de volgende kop:
200 Banen voor bijstandsgerechtigden.

Gemeente Arnhem en werkbedrijf Realwork waren een overeenkomst aangegaan om het aantal mensen dat leeft van een bijstandsuitkering terug te dringen. Per 1 november gingen 60 bijstandsgerechtigden aan het werk bij Realwork. Dat zouden er vervolgens 200 moeten gaan worden.

Realwork is een bedrijf uit Zwolle dat productiewerk en inpakwerkzaamheden verzorgt voor bedrijven die dat voorheen in landen zoals China deden. De mensen die aan de slag gingen zouden meteen een jaarcontract krijgen van minimaal 28 uur per week.

Het werk bestond uit het in elkaar zetten van kasten, houten speelgoed, maken van gordijnen en kussens.

In de Gelderlander stond verder te lezen dat wethouder Economische Zaken Michiel van Wessem erg blij was dat het hierbij zou gaan om ‘structureel werk en geen eendagsvlinder’. “Deze stap is goed voor ons, maar ook vooral voor de mensen zelf. Zij komen echt weer in dienst van een bedrijf en zijn niet langer afhankelijk van de gemeente.”

Op zich prachtig, zou je denken, weer mensen in een echte baan i.p.v. afhankelijk te zijn van een uitkering….

Ook in Almelo was er ondertussen iets gestart met Realwork:
In augustus 2013 ging de gemeentelijk Sociale Dienst van Almelo in zee met Real Work B.V. , het re-integratiebureau met ervaring in meer dan 20 gemeenten in Noord- en Oost Nederland en met als hoofdvestiging Zwolle. Gemeente Almelo stond op basis van eerdere ervaring met Realwork achter de schaalvergroting van dit re-integratiebedrijf. In Almelo werd in augustus 2013 begonnen met het inrichten van een productiehal en in die maand ging Realwork een alliantie aan met de gemeente Almelo om 140 uitkeringsgerechtigden een arbeidscontract van een jaar aan te bieden.
In augustus 2013 is “wij werken allemaal” begonnen met het inrichten van de productiehal. Bij wijze van opening en om de locatie daarna officieel te bekijken had verantwoordelijk wethouder Mieke Kuik-Verweg in september 2013 een lunch met de re-integratiewerknemers en leidinggevenden. In de loods van Realwork werd gestart met het verpakken van met name houten decoratie artikelen.
140 uitkeringsgerechtigden in Almelo terug in arbeidsproces, zo luidde de berichtgeving in de media onder het motto “Wij werken allemaal”in Almelo.

Op zich prachtig, zou je denken, weer mensen in een echte baan i.p.v. afhankelijk te zijn van een uitkering….

Op onze landelijke FB groep Meldpunt Misstanden Uitkeringen was uiteraard ook aandacht voor Realwork en de z.g. workfirst methode. Veelal zijn dit soort bedrijven namelijk geld aan het inverdienen over de ruggen van uitkeringsgerechtigden, met valse beloftes dat er vele mensen aan een echte baan worden geholpen en dan niet meer afhankelijk zouden zijn van bijstandsuitkering. Diverse van dit soort re-integratiebedrijven overal in Nederland knoeien met cijfers over zogenaamde successen van uitstroom uit uitkeringen dankzij hun bemiddeling. Uitkeringsgerechtigden moeten er gaan werken zodra ze een uitkering hebben aangevraagd, anders uitkering stop. De kans om via dit soort re-integratiebedrijven een echte baan te krijgen met een eerlijke cao en op zijn minst een minimum loon is vaak uiterst klein, net zo klein als wanneer zij zelf zoeken. Al die bemoeienissen van re-integratiebedrijven kosten daarnaast de gemeenten en overheid veel geld wat vooral ten goede komt aan de salarissen van leidinggevenden binnen zo’n werkbedrijf en aan het vooral in stand kunnen houden van dit soort re-integratiebedrijven (bekostigen van die gebouwen) en in de meeste gevallen schiet dit totaal het z.g. werkelijke doel voorbij. Er worden mooie rapporten opgemaakt en er wordt vaak een fantastisch marketing concept opgezet en gepromoot. Niets dan lovende woorden en lovende z.g. resultaten om dat in stand te houden, maar wanneer worden verantwoordelijke wethouders dan eens wakker? Want het niet of nauwelijks echt helpen aan betaalde banen en dus uitstroom uit een uitkering is wegpompen van geld in zinloze constructies.
Elke keer weer gaan gemeenten in zee met re-integratiebedrijven die niet waarmaken wat ze beloven. En elke keer zijn dan de uitkeringsgerechtigden daarbij ook weer de dupe. Zij kunnen niet kiezen, want anders uitkering stop, dus geen brood op de plank, geen huur meer kunnen betalen etc. Zij zitten in die uitzichtloze dwangtrajecten te werken zonder eerlijk minimumloon en zonder waarmaking van het beloofde perspectief, ze zitten in uitzichtloze draaideureffecten die niet leiden naar een echte baan. Dit soort constructies zorgt bovendien voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere bedrijven binnen een gemeente. Dan hebben we het nog niet gehad over de wijze waarop de uitkeringsgerechtigden worden behandeld en bejegend binnen dit soort bedrijven, die meestal ronduit schandalig is.

Terug naar Real Work B.V., wat gebeurde er nadat gemeenten hiermee in zee gingen?
HIer een paar voorbeelden:
WWA-ers (=afkorting van de kreet “Wij Werken Allemaal”) in Almelo kregen begin december 2013 deze brief van Realwork
IN PLAATS VAN LOON.

“Beste medewerkers van WWA B.V.,

Wij hebben een vervelend bericht.

Helaas zijn een aantal van onze opdrachtgevers deze maand te laat met betalen. Dit betekend dat wij de lonen niet op tijd kunnen betalen.

Wij zijn ons er van bewust dat wij niet van onze medewerkers kunnen verlangen om in deze omstandigheden te gaan werken. We hebben besloten om verder te gaan op het moment dat iedereen zijn loon heeft ontvangen. Dit is in de loop van aankomende week. Hou hierom telefoon- en mailverkeer in de gaten, zodat we contact op kunnen nemen wanneer we weer gaan starten.

Let op: detacheerde medewerkers (bijvoorbeeld bij Novon Schoonmaak) worden wel gewoon bij hun bedrijf verwacht.

Ik hoop jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Tanja Spoelman
Directeur

Realwork B.V.
Badhuiswal 8
8011 VZ Zwolle
038-4219029
http://www.realwork.nl

en vandaag 7-2-2014 kregen de medewerkers het volgende bericht binnen.

Hallo allemaal,

Zoals eerder gemeld zijn er liquiditeitsproblemen bij onze organisatie. Hierdoor hebben we een deel van de salarissen deze maand niet kunnen betalen.
Sinds een aantal weken heb ik contact met een investeerder om te participeren in de organisatie om zo de liquiditeitsproblemen op te lossen en de onderneming voort te zetten.
De problemen zijn ontstaan door de snelle groei van de organisatie waardoor veel geld geïnvesteerd is in de onderneming.

Gisteren is helaas duidelijk geworden dat de investeerder niet gaat participeren. Hierdoor blijft het probleem van de liquiditeit bestaan.

Om er voor te zorgen dat jullie toch betaald kunnen worden heb ik er voor gekozen om het faillissement van de organisatie aan te vragen. Ik betreur dit heel erg.

Zodra het faillissement is uitgesproken zal de curator contact met je opnemen om er voor te zorgen dat je je salaris ontvangt.

Ik wil je bedanken voor de inzet die je voor het bedrijf geleverd hebt.

Met vriendelijke groet,

Tanja Spoelman
Directeur

Realwork B.V.
Badhuiswal 8
8011 VZ Zwolle
038-4219029
http://www.realwork.nl

Triest dat opnieuw vele burgers/uitkeringsgerechtigden de dupe zijn geworden.

Op o.a. 24 oktober 2013 hebben we via onze landelijke FB groep Meldpunt Misstanden Uitkeringen ook aandacht besteed aan het voormalige SW bedrijf dat subsidiepotten rook. Lees via deze link ook de reacties aldaar: https://www.facebook.com/groups/177207305762866/permalink/247845218699074/

en zie over het reilen en zeilen van RealWork ook bericht en reacties via https://www.facebook.com/groups/177207305762866/permalink/248846025265660/

en nu https://www.facebook.com/groups/177207305762866/permalink/283172968499632/

(Gemeente grijpt in)

Geef een reactie