Woningontruiming: kosten voortaan voor verhuurder

Woningontruimingen komen in Tilburg 110 keer per jaar voor. De aanleiding is meestal dat de huurder al langer niet meer in staat is om de huur te betalen, of als een huurder ernstige overlast veroorzaakt.

Wanneer de boedel bij een ontruiming op straat wordt gezet, komt de gemeente Tilburg langs om de nog bruikbare boedel op te slaan en het afval af te voeren. De opslag van boedel gebeurt voor in ieder geval drie maanden, gedurende welke de eigenaar de gelegenheid heeft om de draad van het leven weer op te pakken en de inboedel weer terug te krijgen.

Het gaat hierbij om 110 ontruimingen per jaar (in 2016 en 2017), waarbij per jaar 40 boedels werden opgeslagen. In alle andere gevallen (70 per jaar) was er geen boedel om op te slaan, maar alleen afval. De helft van de boedels wordt ook daadwerkelijk weer opgehaald door de eigenaar.

Voor de gemeente Tilburg bedragen de totale kosten op jaarbasis  €118.000,-, dus ruim 1000 euro per ontruiming. In de huidige praktijk beoordeelt de inzamelmedewerker van afdeling BAT welke goederen in opslag genomen worden en welke afgevoerd worden als restafval. Van de inzamelmedewerker wordt verwacht dat hij de inboedel op de juiste waarde weet in te schatten. Deze verantwoordelijkheid kan niet bij een inzamelmedewerker van BAT worden neergelegd. Voor taxaties van inboedels moet een erkend taxateur worden ingezet.

Als zaakwaarnemer dient de gemeente de inboedel op zorgvuldige wijze te taxeren, af te voeren en op te slaan. Hierin schiet de gemeente Tilburg als verantwoordelijke momenteel soms tekort. De afgelopen jaren zijn er bij de gemeente meerdere claims ingediend door burgers die van mening waren dat de gemeente onzorgvuldig met hun inboedels was omgegaan.

Vanaf 1 december 2018 gaat deze praktijk daarom veranderen. Degene die de boedel van een huurder op straat laat zetten, dus meestal de verhuurder of de schuldeiser, wordt verantwoordelijk voor de opslag en kosten van afvoer. Immers, het is verboden om goederen op de openbare weg te zetten en in het geval van een ontruiming is degene die opdracht geeft om te ontruimen, de dader.

Bij de meeste gemeenten die deze aanpak al hebben ingevoerd, blijkt dat de meeste verhuurders tijdig zelf maatregelen nemen om een ontruiming te voorkomen. Ook als een ontruiming toch doorgaat zorgen de verhuurders dat de ontruimde inboedel niet op openbare weg geplaatst wordt maar zorgen zij zelf via een gespecialiseerd bedrijf voor opslag en/of afvoer.

Geef een reactie