Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.
We worden met zijn allen genept.
Om een keurig woord te gebruiken. Het ergste is, dat je weet dat je bedonderd wordt, maar dat je niet weet hoe je het kunt voorkomen of wat je kunt doen om zoiets niet weer te laten gebeuren.
Neem het simpele voorbeeld van die vakanties die we nu met z’n allen krijgen aangeboden via alle soorten media.
Wij zijn zelf al vele jaren lid van de ANWB, tot ons grote geluk ook dit najaar toen het busje na bijna 23 jaar trouwe dienst ineens de geest gaf. Die autoclub biedt momenteel talloze vakanties aan waarvan ik denk dat geen mens ze kan betalen. Toch zal er ergens wel iemand zoveel geld hebben, want anders geven ze geen speciaal magazine uit met campertochten door de VS en peperdure treinreizen door Zwitserland en de Schotse hooglanden.
Wat me daarbij al jaren frustreert is dat de gewone vakantieganger, met of zonder tent, auto of vliegtuig, in het hoogseizoen zo ongeveer het dubbele betaalt van iemand die het zich kan veroorloven buiten die periode op reis te gaan. Kortom, je betaalt vele euro’s extra voor smerige overvolle campings, lange wachtrijen op Schiphol of de tolpoortjes op de autosnelweg en moet het ook nog doen met chagrijnig half overspannen personeel dat al weken snakt naar het einde van het seizoen.
De meeste Tilburgers hebben inmiddels hun jaarrekeningen van gas, water en licht al wel op de mat gevonden. Het is allemaal weer duurder. En dat houden we zo. Ook al zeggen de institutionele buikspreekpoppen van deze regering dat we er dit jaar allemaal een beetje op vooruit gaan, als ik zie hoeveel we deze maand weer extra kwijt zijn aan de gewone boodschappen, in de horeca, stroom of aan de benzinepomp, dan denk ik daar toch wat genuanceerder over.
De rekening voor milieubewust en gezond leven wordt niet door het bedrijfsleven betaald, maar door de gewone burger. Van het gas af? Meer groene stroom, elektrisch rijden, zonnepanelen? Natuurlijk, wie wil er niet graag ook een energieneutraal huis en een auto die geen benzine of diesel slurpt. Wie het kan betalen, doet het direct.
Kijk naar ons koningspaar: voor een luttele 70 miljoen hebben ze hun toekomstige optrekje laten isoleren. Zielig genoeg is het nog niet helemaal klaar, maar gelukkig staan hun extra setjes meubeltjes ook nog op het landgoedje in Wassenaar, want even naar Argentinië afreizen naar de eigen haciënda is in zo’n tweedehands privejetje ook niet alles. En in Griekenland, waar de Nederlandse staat bij het vakantiehuisje een aanlegsteigertje heeft laten aanleggen voor een paar miljoen, komen nu toch echt teveel bootvluchtelingen langsvaren. Dat doe je die kleine kinderen niet aan, zo’n uitzicht.
Onze bouwvereniging Tiwos heeft afgelopen jaar in de straat zonnepanelen op ons dak geplaatst. Een groot succes met de afgelopen zomer nog in gedachten. De meter liep twee maanden lang constant hard achteruit en we gaven op de jaarafrekening pas geleden dan ook een lagere eindstand door aan het energiebedrijf.
Of we de cijfers wel goed hadden ingevuld, kregen we als antwoord. Het kon gewoon niet kloppen. Dit was nep!
Toen we bij het opnieuw invullen van dit formulier aangaven dat wij zonnecollectoren op het dak hadden gekregen, accepteerde de leverancier de lagere score, maar we mogen er niet op rekenen dat wij net zoveel terug ontvangen voor de door ons geleverde stroom als we er zelf altijd voor moeten afrekenen.
Kortom, weer genept.
Gehoord, een mooi verhaal:
Een groepje stadsgenoten is in deze afgelopen koopjesperiode en de Black Fridays langs winkels getrokken. Ze keken naar ‘eenmalige aanbiedingen’ en opruimingen ‘tot 70 wel procent korting!’.
Deze stadsgenoten peuterden de ‘nieuwe prijs’ stickers van de verpakking. Bleek die ‘Nieuwe Prijs’ in veel gevallen gewoon hoger dan de oude van voor de ‘eenmalige aanbieding’.
Nep?
Nee hoor, per 1 januari is nu eenmaal alles duurder geworden.
Zelfs de spruitjes.