
Het landschapspark ‘Pauwels’ krijgt langzaam vorm. Dit nieuwe park moet een verbindingszone vormen tussen de stad Tilburg, Nationaal Landschap het Groene Woud en Nationaal Park De Loonse- en Drunense Duinen. In feite ligt het park tussen Tilburg Noord en Loon op Zand en heeft al een aantal bestaande natuurgebieden binnen die grenzen: Huis ter Heide, Noorderbos en de Brand. Een aantal partijen heeft nu plannen voor de inrichting van dit gebied gepresenteerd. Dat plan, het koersdocument Landschapspark Pauwels, is hier te bekijken of te downloaden.
De gemeenten Tilburg, Loon op Zand, de waterschappen De Dommel en Brabantse Delta, de provincie Noord-Brabant, de Efteling, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, ZLTO en Vitaal Leisure Landschap hebben ideeën voor dit gebied.Zij willen er een gebied van maken waar iets te beleven valt. En de samenwerkende partijen willen de landschappelijke kwaliteiten van het gebied versterken en een waterpark aanleggen. Landschapspark Pauwels moet een gebied worden om te recreëren.

Wethouder Mario Jacobs: “Een belangrijk element in de koers voor het gebied is de ontwikkeling van een grootschalig waterpark. Hierin kan bij hevige regenbuien water worden opgeslagen. De gemeente Tilburg heeft hier met het project blauwe aders al een belangrijke aanzet toe gegeven. Een waterpark is dan ook een mooi volgend hoofdstuk in de langjarige traditie die Tilburg heeft met waterzuivering.”
“Een waterpark helpt bij het op natuurlijke wijze zuiveren van water, voordat het wegstroomt naar het kwetsbare natuurgebied de Brand. Ook kan een waterbuffer helpen in tijden van droogte en zorgen voor verkoeling bij grote hitte. Het is de bedoeling dat het waterpark zo ingericht wordt dat het ook aantrekkelijk is om te wandelen of te fietsen.”
In de plannen is veel ruimte voor het, verspreid over het gebied, toevoegen van nieuwe parkachtige elementen. Hierbij gaat het om opvallende plekken waar iets te beleven of te ervaren valt.
Samen met de versterking van de landschappelijke kwaliteiten, het benadrukken van cultuurhistorische plekken en verschillende vormen van ondernemerschap, wordt het gebied veel aantrekkelijker om in te recreëren. Dit biedt mogelijkheden voor leisure ondernemers en duurzame landbouw.
Het huidige koersdocument is nog geen concreet inrichtingsplan, het is een verkenning naar de richting waarin landschapspark Pauwels zich zou moeten ontwikkelen. Met betrokkenen en belanghebbenden willen de samenwerkende partijen de koers verder uitwerken in projecten. De verwachting is dat het koersdocument eigenaren en ondernemers stimuleert om zelf aan de slag te gaan met initiatieven die bijdragen aan de realisering van het landschapspark.
De partijen werken het koersdocument nu samen uit in een masterplan met een gezamenlijke uitvoeringsagenda, die medio 2018 gereed moet zijn. In 2016 spraken de partijen gezamenlijk af om met dit gebied aan de slag te gaan.

Het college van Tilburg benadrukt: “Aan het koersdocument zelf zijn geen kosten verbonden. Het opstellen van het koersdocument is gefinancierd binnen bestaande budgetten (Groen om de stad).”
“Na het koersdocument volgt het masterplan. De kosten voor ambtelijke inzet van de gemeente Tilburg voor het opstellen van dit masterplan worden geraamd op circa €150.000,-. De provincie en de gemeente Tilburg dragen beide ongeveer 50% van de kosten. Financiering van de gemeentelijke bijdrage vindt plaats binnen bestaande budgetten.”
Recente reacties