Politiek van maandag 9 september: Cultuurhoorzitting deel 2, armoedebeleid en nieuw stadhuis

wapen-van-tilburgOp maandag vergaderen de themacommissies en ongeveer eens per vijf weken is er een gemeenteraadsvergadering, waarin de beslissingen worden genomen. De commissies zijn er om de gemeenteraads-vergadering voor te bereiden. De raadsleden in een commissie gaan in discussie over voorstellen van burgemeester en wethouders, of zetten zelf onderwerpen en voorstellen op de agenda. De themacommissies heetten voorheen raadscommissies. Zie ook dit artikel voor een overzicht.

Deze politieke maandag begint om 9.00 uur met de tweede hoorzitting over cultuur in Tilburg. Het eerste deel werd gehouden op maandag 19 augustus. Deze hoorzitting is openbaar, net als alle gemeenteraads- en commissievergaderingen. 

gummbahEen groep raadsleden van verschillende politieke partijen heeft een hoorzitting over cultuur georganiseerd. (…) In deze bijeenkomsten worden open gesprekken gevoerd tussen raadsleden en mensen uit de cultuursector. De aanleiding voor deze gesprekken is, dat de ‘Cultuurnota’ van de gemeente Tilburg nu halverwege zijn looptijd is, en dat aan het eind van het jaar de raad gaat bespreken hoe het nu met de kunst en cultuur gesteld is in de stad en of het beleid het effect heeft dat ermee bedoeld was. En omdat de raad niet alleen van de ambtenaren en de wethouder uit wil gaan voor goede informatie, zijn deze hoorzittingen georganiseerd.

Lees ook: Hoorzitting Cultuur: “Kleinschaligheid dreigt ten onder te gaan aan grote organisaties”

Sprekers die aan deze tweede sessie meedoen zijn allemaal professionals, die verschillende organisaties uit Tilburg vertegenwoordigen. Hieronder volgt een schema.

Tijd Organisatie Sprekers(s)
8.45 9.20 Fontys Rien van der Vleuten
9.20 9.40 NIAF Ton Crone
9.40 10.00 CIST Jan Stoel
10.00 11.30 Overleg Cultuurfondsen Henriette Post (podiumkunsten) Danielle Cozijnsen en Wendy Veerman (VSB) en P. Rutgers (Prins Bernard fonds)
11.30 11.40 Pauze
11.40 12.00 Zuidelijk Toneel Matthijs Rümke en Eric Japenga
12.00 15.00 Kunst & Cultuur In Tilburg met Lunch Jan Zobel; Boyke Brand; Rob van Steen; Frans Ellenbroek; Henriette de Kok; Frens Frijns; hendrik driessen; Thijs Torreman; Paradox
15.00 15.10 Pauze
15.10 15.30 Bureau Diptic Ferran Bach
15.30 15.50 Heemkundekring “Tilborch” Sander van Bladel (woordvoerder) en Ad van Eijck
15.50 16.10 JAacademy Helen Kuppens
16.10 16.30 DansBrabant Heleen Volman en Wim van Stam
16.30 16.50 Magogo Kamerorkest M. Fischer

Gemeenteraadsvergadering

’s Avonds om 19.00 uur begint de gemeenteraadsvergadering met onder meer de volgende onderwerpen op de agenda.

  • Daklozen. De PvdA stelt vragen over de opvang van daklozen. Volgens raadslid Mirjam Antonise worden daklozen niet altijd opgevangen als ze niet minstens twee jaar bij de gemeente ingeschreven staan.
  • Duobakken. Trots stelt vragen over de nieuwe duobakken voor gescheiden afvalinzameling, omdat sommige inwoners de nieuwe bakken niet willen aannemen.

Hierna volgt de B-agenda, met onderwerpen waarvoor raadsleden wijzigingsvoorstellen (moties) willen inbrengen.

  • Structuurvisie Linten. Hoe moet worden omgegaan met ‘Linten in de Oude Stad’, zoals Korvelseweg, Besterdring et cetera? College en raad zijn daar sinds 2009 mee bezig geweest en nu wordt de visie vastgelegd door de raad.
  • Armoedebeleid. Het armoedebeleid tot 2017 wordt, na veel discussies, vastgesteld door de raad. Maar niet voordat in ieder geval twee moties zijn ingebracht, waarvan de eerste het zeker gaat halen, aangezien zeven van de elf partijen het samen indienen. Het gaat er hierbij om dat de nieuwe en ruimere regels voor de Meedoen-regeling al vanaf 1 oktober 2013 zullen gelden, in plaats van per 1 januari 2014.
  • Nieuw stadhuis, de werkplek van de raad. De vraag is, of de gemeenteraad, na de verbouwing van het stadhuis, in Stadskantoor 1 of in Stadskantoor 2 gaat vergaderen. In de commissie bestuur van 19 augustus bleek al een meerderheid in Stadskantoor 1 te willen blijven, daarover wordt geen discussie meer gevoerd. Trots wil dat de verantwoordelijkheid voor de ‘commerciële begane grond (plint)’ bij wethouder Erik de Ridder komt te liggen, die ook het dossier ‘winkelrondje’ heeft. Daarvoor brengt Trots een motie in.

Tot slot volgt de C-agenda, met een onderwerp waarover de raad nog discussie wil voeren.

  • Nieuwe locatie voor Skaeve Huse. Op de huidige plek, in Stappegoor, moeten de bewoners van Skaeve Huse weg om plaats te maken voor de XXL-supermarkt die daar is gepland. In Skaeve Huse wonen mensen, die in een gewone wijk teveel overlast veroorzaken. De drie voorgestelde locaties zijn geen van drieën ideaal, het college wil het liefst de Rueckertbaan als nieuwe plek. De raad wil graag meer opties om uit te kiezen. De commissie Vestigingsklimaat kwam er op 12 augustus dan ook niet uit en de discussie zou nu worden voortgezet.

Echter, vrijdagavond liet wethouder Berend de Vries via twitter weten, dat de behandeling is uitgesteld, omdat extra onderzoek naar een alternatieve locatie nodig blijkt. Het gaat om de locatie Vaartlaan in De Blaak, dat nader wordt onderzocht. Hierover schreef de wethouder vrijdag 6 september een brief aan de raad.

https://twitter.com/BerenddeVries/status/376026644731133952

Geef een reactie