maandag 22 juli 2024

3 gedachten over “Spoorzone: beleid tijdelijke verhuur leidt tot verwarring – protestmanifestatie aangekondigd

 1. De enigste partij die nog voor reuring zorgt in de Spoorzone is Gerard Korthout van Bleymakerij Den Boemel. Doordat hij nog een van de weinige is die dit soort misstanden durft aan te kaarten en het wil opnemen voor de kleine minderheid van ons pioniers. Hij probeert de Tilburgers elke dag verrassend blij te maken met gratis optredens en legt verbindingen. Echter lijkt het niet te baten. Het motto lijkt wel “Niet willen buigen dan dan maar laten barsten”

  Maar eens komt de dag dan pikken we het niet meer. Niet van Mundial, niet van de ambtenaren en niet van de Gemeente Tilburg. Ik vermoed dat die dag niet zo erg ver meer weg is.

 2. Hoezo, “reuring behouden”? Van de reuring van het eerste uur is niets of nauwelijks meer over. Ook veel de huurders van het eerste uur zijn weggepest of is het werken onmogelijk gemaakt. Neem als voorbeeld de BBQ-man El Hambre. El Hambre was al enige tijd in de Smederij gevestigd toen een horeca-vriendje van Mundial in de Smederij landde. Mundial had de horecaondernemer exclusiviteit beloofd. Dus moest El Hambre weg. Mundial koos niet voor een open gesprek, maar maakte El Hambre het werken onmogelijk door bijvoorbeeld de gasten van El Hambre de toegang tot toiletruimtes te ontzeggen. Schande!!

  Ook boksschool Usaha wordt het praktisch onmogelijk gemaakt om zich te ontwikkelen. Daar zou de Smederij nou juist voor bedoeld zijn: nieuwe initiatieven ruimte geven voor ontwikkeling. Usaha wordt gerund door Menno, die zelf veel tegenslagen in het leven heeft moeten verduren. Nu leert hij jongeren via de bokssport om tegenslagen in het leven te overwinnen. Mooi toch? Niet volgens Mundial. Usaha levert te weinig geld op en de ruimte zetten ze liever in voor house parties. De Bomenlounge, Tostibar, allemaal aanjagers en allemaal weg dankzij Mundial. En zo zijn er nog meer voorbeelden.

  Als er al reuring is in de Smederij, dan is dat reuring rondom Mundial zelf. Ze eigen zich alles toe en laten geen ruimte voor de creatievelingen die Tilburg nog echt wat te bieden hebben, zoals nieuwe economie, banen, sociale innovatie en een plek waar Tilburgers graag komen. Niet alleen een paar keer per jaar als er een festival is, maar iedere dag van de week. Dit voegt niets toe aan Tilburg, het is allemaal van hetzelfde en door dezelfde.

  Wat betreft Peto’s zaak, natuurlijk zal hij en ook andere een keer ruimte moeten maken voor de nieuwe geplande gebiedsontwikkelingen in de Spoorzone. De Smederij was vanaf dag 1 opgezet als een tijdelijke aanjager. Mundial doet het lijken alsof Peto nu plaats moet maken voor de geplande nieuwe ontwikkeling. Maar dat is niet waar. Peto moet plaats maken zodat Mundial zelf de ruimte kan gebruiken totdat de nieuwe ontwikkelingen starten. Zoals Gerard Korthout het noemt; ze creëren een monopolie in een gebied die er voor iedereen zou moeten zijn.

  Wie doet hier wat aan? De gemeente? Zij zouden op zijn minst de mogelijkheden moeten creëren zodat de Spoorzone voor iedere Tilburger een plek is om zich te ontwikkelen en niet alleen de elite of “the happy few”. Ik kan me niet voorstellen dat het belang van Festival Mundial voor gemeente Tilburg dusdanig groot is dat zij Mundial Productions hun gang laten gaan. Of misschien toch… Vergeet niet dat het festival Mundial en Smederij Spoorzone BV onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Immers, achter beide activiteiten zit Mundial Productions. De belangen lopen enorm door elkaar. Het zou mij niet verbazen als de inkomsten uit Smederij Spoorzone BV gebruikt worden om Festival Mundial te financieren. Is, nu dat gemeente Tilburg de subsidie voor Festival Mundial terug schroeft, de Smederij de nieuwe melkkoe?

  Wat missen we hier? ETHIEK!! Eerlijke business, eerlijke handel, eerlijke financiën, eerlijke arbeidsplaatsen, eerlijke verdeling van ruimte en eerlijke en gelijke behandeling van iedereen die wat wil ontwikkelen.

  Wat dat betreft past de naam Mundial niet meer. Wat ooit begon als een culturele uitwisseling voor een betere wereld draait nu alles om geld. Ze zouden die naam beter kunnen veranderen in Money-All.

 3. Mundial en Mundial productions staan geheel los van elkaar?
  Oja? nou de naam doet wat anders geloven,me dunkt?
  Mundial kreeg de opdracht van de gemeente?
  Waarom kreeg Mundial de opdracht zoiezo al?
  Klinkt als vriendjes politiek in de oren
  En de opdracht werd ineens een taak
  Maar omdat dit een taak is die in wezen niet past in Mundial Productions, is hiervoor een aparte organisatie opgericht: Smederij Spoorzone BV.
  En daarvoor werd even snel een nieuwe entiteit in het leven geroepen.
  Smederij Spoorzone BV.
  Los van Peto die trouwens ook continu meevoer op de golven van het corrupte Gemeentelijke beleid waar Mundial aan alle kanten met belastingcenten wordt gesteund.Dus dat Mundial zich uiteindelijk tegen hem zou keren was te verwachten.Zijn er talloze mensen die iets wilde betekenen voor de spoorzone hard neergesabeld door Mundial haar commerciële trekjes. (Het gaat alleen nog maar om geld bij deze organisatie) Maar dat werd elke keer als diverse Tilburgers iets aan Mundial Producties toen nog werd aangeboden op onvoldoende directe commerciële baten richting het grote Mundial getorpedeerd. Alles bij elkaar mag het wel eens gezegd worden dat .
  Het duidelijk is geworden na jaren lang Mundial in Tilburg dat dit een organisatie blijkt te zijn die:
  Het sociale lowbudget element allang achter zich heeft gelaten waar ze eerst zich voordeden als non commerciële pacifisten,die het goed voor hadden met de wereld en ook de gehele Nederlandse bevolking.
  Zijn veranderd naar een corrupte commerciële organisatie waar er enkele zeer aan vriendjes politiek doende types zich vet lopen te verrijken via gemeentelijke steun.
  Corrupt geworden zodra er eurotekens in hun ogen verschenen.
  Eigenlijk weet iedereen dat in Tilburg
  Van gratis wereldmuziek festival in het park (doet het altijd goed dat mooie verhaaltje)
  Naar commercieel jaarlijks event zoals het eerste beste commerciële festival
  Alleen worden die niet aan alle kanten gesteund door de overheid zoals die paar mensen daar binnen Mundial.
  Joost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *