donderdag 25 april 2024

2 gedachten over “Tilburgers vragen referendum aan over bedrijventerrein Wijkevoort

  1. Het houden van een referendum klinkt zeer democratisch.
    Of men daarmee tot de juiste besluitvorming komt is maar de vraag.
    Zo’n industrieterrein is een komplexe aangelegenheid waar veel kennis en inzicht bij nodig is.
    Hoe worden omgevingsfactoren beinvloed?
    Stikstof, klimaat, verkeer, grond en luchtqualiteit, maar vooral de werkgelegenheid.
    We zagen al dat de woningbouw stilgelegd werd omdat de veroorzaakte stikstof natuurgebieden
    aantast. Je moet maar op het idee komen !!!
    We hebben volksvertegenwoordigers en ik ga ervanuit dat die zelf kennis in huis hebben of specialiten bij de besluitvorming betrekken.
    Vandaar dat ik tegen een referendum ben.
    En als een raadgevend referendum vrijblijvend is, dan kun je het net zo goed achterwege laten.

  2. 6 -10-2020

    De aanvraag om een raadgevend referendum te houden met de vraag of de Tilburgers met de beslissing van de raad eens zijn om wéér een industrieterrein in ons mooie Brabantse landschap te ontwikkelen, heeft alleen al via het digitale loket (DigiD) in totaal 1437 stemmen opgeleverd tot en met 6 oktober. De papieren stemmen bij de stadswinkels zijn dan nog niet meegeteld. Hierdoor hebben de indieners van het referendum genoeg stemmen binnen gehaald om de gemeenteraad van Tilburg, in haar vergadering van 26 oktober as, te laten besluiten of aan alle voorwaarden is voldaan en of het referendum, mits aan de tweede eis wordt voldaan, er kan komen. Die tweede eis stelt dat er een totaal van 8000 aanvragers (stemmen) nodig zijn om het referendum plaats te laten vinden. Na het jawoord van de raad, hebben de indieners van de aanvraag nog eens 6 weken de tijd om te voldoen aan deze tweede referendumeis. Er moeten dus vanaf 26 oktober nog eens minimaal 6700 stemmen extra opgehaald worden om de burgers uiteindelijk een stem te geven over hun eigen gezondheid, milieu en leefomgeving.
    Om grote kosten voor de gemeente en dus ook voor alle Tilburgers te besparen vinden de aanvragers van het referendum dat het gelijktijdig houden van het referendum met de verkiezingen voor de tweede kamer volgend jaar een logische koppeling zou zijn. De gemeenteraad zou dan echter wel haar eigen referendumregels aan moeten passen omdat zij daar zelf uitvoeringstermijnen aan hebben gesteld die dat streven in de weg staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *