Tot en met maandag 23 oktober 2017 kunnen inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout stemmen op een vrijwilliger en/of vrijwilligersorganisatie die volgens hen van grote betekenis is voor onze samenleving.
Miranda Winter, Stefan van der Plas en het echtpaar Marij en Paul Looijkens zijn de genomineerden voor de eretitel van beste ‘vrijwilliger van het jaar 2017′ in de gemeente Tilburg. De strijd tussen de organisaties gaat in de editie van 2017 tussen het Regionaal Archief Tilburg, Ruilwinkel Tilburg-Zuid en ’t Koffiemomentje in Udenhout.
Echtpaar Marij en Paul Looijkens
Twee keer vallen en ze zijn er. Waar? In wijkcentrum De Baselaer in Oud-Noord. Je zou het gerust het tweede thuis van Paul (72) en Marij (68) Looijkens kunnen noemen. Ze springen bij als het beheer ziek is of ondersteuning kan gebruiken, staan altijd klaar: avond, week of weekend. En dat al ruim twintig jaar. Marij: ,,Ze hoeven maar te roepen en we zijn er binnen vijf minuten.”
Toen Paul Looijkens ruim twintig jaar geleden in de WW terecht kwam zei de dokter: ga niet op een stoel zitten. De Baselaer was net geopend, hij besloot er maar eens binnen te stappen om wat klusjes te doen. Om vervolgens niet meer weg te gaan. Ook toen hij weer werk kreeg, bleef hij vrijwilligerswerk in het wijkcentrum doen. Marij helpt al net zo lang een handje, zij begon als vrijwilliger bij ouderenproject De Huiskamer. ,,Kun je ook niet een keertje achter de bar werken, vroegen ze.” Zo kwam van het een, het ander.
Hun liefde voor De Baselaer gaat inmiddels ver. Vorig jaar gaven ze de zomervakantie op om mee te helpen met de verbouwing.
Wat ze zo mooi vinden: al die contacten met de mensen en groepen die wekelijks bij het wijkcentrum binnen komen. Van de biljarters tot de Zonnebloem, damesgym en toneelverenigingen. Marij: ,,We kennen ze allemaal. De vraag die we het meeste krijgen? ‘Waar staat dit of dat?'”
Stefan van der Plas
Twee keer in de week staat Stefan van der Plas (31) tussen de fitnessapparatuur. Niet voor zichzelf, voor anderen. Maar wel weer juist vanwege zijn eigen verhaal. Hij begeleidt mensen met een psychiatrische aandoening, cliënten van RIBW Brabant.
Zoals hij zelf zegt: ,,Ik motiveer mensen, help ze. Mijn leven is ook niet altijd even makkelijk geweest. Ik weet wat het is, heb jaren met depressies gekampt. Mensen een drempel over helpen dat is mijn motivatie. Daar krijg ik zoveel complimenten voor. Ze zeggen dan dat ze het zonder mij niet zouden doen. Dat doet veel met me. Het is apart om te horen dat iemand iets niet zou doen als jij er niet was.”
Wat hij dan precies doet? Een luisterend oor bieden, maar ook hard met iemand mee te trainen als het nodig is. ,,Dat is bij iedereen verschillend. De een houdt van cardio, de ander van krachttraining. Soms doen we dat één op één, soms in een groepje. Door te sporten komt endorfine vrij waardoor je je al een stukje beter voelt. Al is het maar voor korte duur. Als deze mensen de deur al uit zijn, kan dat een heel verschil uitmaken.”
Dit weet hij uit ervaring. Stefan van der Plas kwam er bovenop, mede door de sport. ,,Ik ben bezig met cursussen en wil ervaringsdeskundige worden.”
Miranda Winter
Winter in de wijk Jeruzalem. Samen met een groepje kinderen besluit wijkbewoonster Miranda Winter (43) het lokale basketbalveldje om te vormen tot een ijsbaantje. Iedere dag, negen dagen lang, een beetje water erop en de jeugd kan schaatsen. ,,Ik denk dat je zelf bij kunt dragen aan een betere en mooiere leefomgeving. Gebruik je energie om anderen te stimuleren. Er is een overvloed aan ideeën en creativiteit.”
Het typeert Miranda Winter. Met haar enthousiaste inzet is ze uitgegroeid tot de spin in het web van de wijk. Ze vertegenwoordigt de buurt ook vaak richting gemeente, woningbouwcorporatie Tiwos en ContourdeTwern. Wat ze zoal deed? Een willekeurige greep: Jeruzalem schoon, heel en veilig, de speeltuin, het sinterklaasfeest, de buurttuin, Jeruzalem bakt, het Jeruzalem Afval Team, lid van de vrouwenraad en lid van de werkgroep die zich bezighoudt met de renovatie van het buurthuis. ,,Het hele proces van de renovatie heb ik uitgewerkt in zeven tekeningen die ook in het buurthuis hangen. Het is een vorm van communiceren, anderen bereiken.”
Creativiteit is de rode draad voor de kunstenaar, die al 20 jaar in Jeruzalem woont. En benadrukt ze: ,,Ik doe heel veel dingen niet alleen en dat wil ik ook niet. Je doet het samen, samen met andere mensen.”
Ruilwinkel Tilburg-Zuid
Ruim 1100 ‘klanten’ telt de Ruilwinkel Tilburg-Zuid. Drie keer in de week van 11 tot 16 uur kunnen ze er terecht om leuke bruikbare spulletjes te verkrijgen. Niet zomaar, ze moeten er punten voor ‘betalen’ die ze krijgen door het inleveren van eigen goede spullen of het aanbieden van diensten. In de ruim twee jaar van haar bestaan is de winkel bovendien uitgegroeid tot een sociale ontmoetingsplek.
’t Koffiemomentje in Udenhout
Een aantal vrijwilligersorganisaties in Udenhout sloeg eind 2015 de handen ineen voor ’t Koffiemomentje. Het initiatief is een reactie op de grote vergrijzing in het dorp en de daarmee gepaard gaande problemen als dementie, verminderde mobiliteit en eenzaamheid. ’t Koffiemomentje biedt ouderen twee ochtenden in de week de mogelijkheid om de deur uit te zijn, even bijpraten onder het genot van een kopje koffie.
Regionaal Archief Tilburg
Op zoek naar een foto van je huis uit de jaren ’50 of je opa die ooit nog in de AaBe wolstoffenfabriek werkte? Meer weten over de schepenbank van Tilburg in zeventiende eeuw. De vrijwilligers van het Regionaal Archief Tilburg helpen mee bij deze zoektocht. In totaal werken er tachtig vrijwillige krachten die door hun inzet de Tilburgse geschiedenis en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken.
De ‘Jonge Vrijwilligersprijs’ wordt ook weer uitgereikt. Hiervoor heeft een jury een keuze gemaakt uit de voorgedragen kandidaten.
Ben je woonachtig in de gemeente Tilburg dan kun je op de website www.vrijwilligerstilburg.nl je stem uitbrengen op dé vrijwilliger en/of dé vrijwilligersorganisatie van het jaar 2017. Op deze site staan de verdiensten van alle genomineerden beschreven.
De publieksstemmen wegen voor twee derde mee. De beoordeling door een vakjury voor een derde. De jury bestaat uit Julia Burgers, Boyke Brand en Peter Franken.
De uitreiking van de prijzen vindt plaats op vrijdagavond 3 november2017, tijdens een bijeenkomst voor genodigden bij Interpolis. De winnaars ontvangen een geldbedrag. Op deze avond wordt ook de winnaar van de vrijwilligersprijs voor jongeren (onder de 22 jaar) bekendgemaakt. Die is door de voordrachtjury gekozen.
In opdracht van Gemeente Tilburg en samen met het Brabants Dagblad, organiseert ContourdeTwern de Tilburgse Vrijwilligersprijzen. Rabobank Tilburg e.o. en Interpolis stellen het prijzengeld ter beschikking en verzorgen de feestelijke prijsuitreiking voor genodigden op vrijdagavond 3 november 2017.