Inburgering. Al weer sinds 2013 heeft de Rijksoverheid de verantwoordelijkheid voor het (laten) inburgeren van nieuwe Nederlanders op zich genomen; een taak die voorheen bij de gemeenten lag.
Deze verschuiving leidde al vrij snel tot ontevredenheid bij gemeenten. Want terwijl gemeente verantwoordelijk waren gemaakt – sinds 2015 – voor Sociale Zaken, onderwijs en maatschappelijke ondersteuning (wmo), zagen zij de resultaten van inburgering onder migranten verslechteren, terwijl het voor deze migranten zelf extra duur was geworden, vaak met grote schulden tot gevolg.
Inburgering: Gemeenten vragen de regie terug van het Rijk – maart 2017.
Het was daarom dat gemeenten in maart 2017, via een manifest vanuit de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, aan de Rijksoverheid vroegen om de verantwoordelijkheid voor de inburgering terug te krijgen.
Citaat uit het manifest van maart 2017: Het is ondoordacht gebleken om de verantwoordelijkheid voor de inburgering volledig neer te leggen bij de inburgeraar (Rekenkamer, 2017)1. De informatievoorziening aan inburgeraars voldoet niet en het aanbod van taalaanbieders is voor inburgeraars onoverzichtelijk en sluit niet altijd goed aan bij de capaciteiten van de inburgeraar. Sinds gemeenten geen rol meer hebben in de inburgering van nieuwkomers zijn de slagingspercentages dan ook verslechterd.
Slechts 33% van de groep die in 2013 startte slaagde binnen de gestelde termijn, onder verantwoordelijkheid van gemeenten was dit in 2012 60%. Bovendien zien we minder vaak een (duurzame) deelname aan de arbeidsmarkt omdat de mogelijkheid van duale trajecten bijna volledig is weggevallen. Vanwege de lening wordt vaak voor de snelste weg tot examen gekozen. Het aantal inburgeraars dat taalonderwijs volgt op hoger niveau dan A2, is gedaald van 26% naar 2%.
Inmiddels is de Rijksoverheid zelf ook tot het inzicht gekomen dat het inburgeren van migranten in betere handen was bij de gemeenten. Daarom is besloten dat dit wederom een taak wordt van gemeenten, vanaf 2020. In Tilburg wordt wethouder Mario Jacobs portefeuillehouder, samen met (de opvolger van) Erik de Ridder.
De gemeente Tilburg is inmiddels al bezig om zich hierop voor te bereiden, samen met gemeenten in de regio en tal van organisaties, zoals: vluchtelingenwerk, COA, ContourdeTwern, Inburgeringsscholen, werkgevers, klantregisseurs, accountmanagers werkgeversdienstverlening, scholen. Voor de uitvoering is een Europese subsidie aangevraagd en ook al goedgekeurd (ESF-JAP).
- Lees ook: Gastbijdrage – Onderzoek naar inburgering en integratie van gezinsmigranten – 7 maart 2019.
Bovendien wordt inmiddels gestart met een proef: de Regionale Pilot Inburgering+, waarin taalonderwijs gecombineerd wordt met leren binnen een vakgebied: zorg, recreatie, logistiek of techniek.
Iedere maand komen werkgroepen bijeen om over een deel van de aanpak te praten en verder uit te werken. Aan deze werkgroepen nemen uitvoerders van de verschillende organisaties deel.
Recente reacties