Er zijn twee begrippen waar we de komende jaren niet meer vanaf komen: ‘Van Gogh Nationaal Park’ en het Kenniskwartier. Het Van Gogh Nationaal Park staat voor afspraken die de gemeente Tilburg heeft gemaakt met andere gemeenten, de provincie en de Rijksoverheid. Het is belangrijk omdat het van grote invloed is op de plannen voor Tilburg in de komende decennia. Het tweede is het Kenniskwartier, waarvoor grootse plannen in de maak zijn.
Kenniskwartier

Het Kenniskwartier beslaat alle wijken van het centrum van Tilburg tot en met de universiteit. Dit deel van de stad is door de Minister van Binnenlandse Zaken aangewezen als één van de plaatsen in Nederland waarvoor extra geld komt voor woningbouw.
Mensen, groen en stenen

Voor wat betreft groen: het moet passen in het Van Gogh Nationaal Park, waarvoor is afgesproken dat natuurhistorisch landschap moet worden behouden en dieren de ruimte hebben om van het ene naar het andere gebied te vliegen of te lopen.
Beginnen bij de Torenbuurt
Maar wat heb je aan een leefbare, klimaatbestendige wijk met duurzame huizen en veel groen als de bewoners met veel problemen leven? Volgens de gemeente is dit plan een kans om meteen ook te werken aan een aanpak van armoede, schulden, werkloosheid en eenzaamheid. Gemeente Tilburg wil samen met de woningbouwstichtingen, de universiteit en hogeschool aan de slag om mensen ook op het persoonlijke en sociale vlak te helpen.
De bedoeling is om te beginnen bij de Torenbuurt en vervolgens de Abdijbuurt. Tiwos is in de Abdijbuurt al bezig met verduurzamen van haar woningen. En waar nodig worden bewoners begeleid in het oplossen van problemen in hun levenssituatie.

ContourdeTwern is inmiddels begonnen met het leggen van contacten met bewoners van de Torenbuurt. De bedoeling is om samen met de bewoners in deze buurt een buurtvisie op te stellen: een plan voor de toekomst van de wijk waarin staat wat bewoners én alle andere partijen zouden willen. Bewoners die hieraan willen meedoen kunnen hiervoor natuurlijk ook zelf contact opnemen met ContourdeTwern.
Maar ook de Tilburg University en Avans Hogescholen zullen deelnemen, omdat zij deel uitmaken van de wijk: ruimtelijke, functioneel en cultureel. Voor Tilburg University en de hogeschool is het een uitdaging om de theorie in de praktijk te brengen van haar eigen fysieke en sociale omgeving. Dit past dan wel mooi bij de slogan van de universiteit: ‘Understanding society’.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Meer woningen én groen in West Tilburg !!
Het zou al een pluspunt zijn om meer zwerfafval op te ruimen ! én de wekelijkse afval bijzetting diverse afval containers !
Ook in het Parkje gelegen aan het kanaal – Kruidenlaan veel zwerfaval alsmede hondenpoep is helaas een dagelijkse praktijk ! Terwijl Hangjongeren in het openbaar alcohol en drugs gebruiken !!!
Toezicht is er niet ,Politie / Handhaving mijden kennelijk deze plaats ! Een zware tekortkoming o.a. door de gem. Tilburg !
Het wordt tijd voor een stevige aanpak!!